Proiectul de lege referitor la reformarea Procuraturii din Republica Moldova a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția, scrie Radio Chișinău.
Procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, va fi numit de președinte, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Mandatul se prelungește, de la 5 la 7 ani, fără drept de realegere ori posibilitatea de a fi demis de Parlament.
„Revocarea din funcție a Procurorului General nu va fi posibilă. Procurorul General își va înceta mandatul doar în cazul în care va fi condamnat penal, se va stabili incompatibilitate sau își va exprima singur intenția de a părăsi funcția, și nu pentru că deputații nu sunt satisfăcuți de activitatea Procurorului General și îl demit”, a declarat juristul Vladislav Gribincea.
De asemenea, salariile procurorilor vor crește, ajungând la nivelul celor primite de judecători, a spus ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
Aproape 2 milioane de euro din asistența Uniunii Europene pentru reforma justiției care au fost ratate din cauza nereformării Procuraturii, a amintit ministrul de resort.
”Este vorba de 1,8 milioane de euro de care noi nu am avut posibilitatea să beneficiem din cauza nepromovării acestui proiect de lege cu privire la reforma Procuraturii. Dar nu sunt bani pierduți definitiv. Odată ce vor fi implementate reformele în acest domeniu, cu siguranță că se va reveni pentru a recupera această sumă pentru a implementa reformele în domeniul Procuraturii”, a declarat Vladimir Grosu.
Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament în vară și să intre în vigoare în 1 ianuarie 2016.