Conferința „Unirea Basarabiei cu România. Realitate istorică şi model de viitor”, organizată de deputatul Eugen Tomac cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni și Consiliul Româno-American, are loc în Parlamentul României.
Fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc
Legea pe care o promovați, domnule Tomac, nu va dura prea mult. Cam doi ani. Am eu o intuiție.
Suntem foarte aproape. 1918 este ora astrală a românilor. Nu cred că am mai avut în istorie un moment atât de propice. S-a întâmplat printr-un mare act de curaj.
Dacă a fost meritul Chișinăului în 1918, în 1991 a fost ora marilor ratări. În februarie 1994 am tercut printr-o mare dezamăgire, aducerea comuniștilor în Parlament. Anul 2007 a fost anul marii trădări naționale, când s-a semnat tratatul cu Ucraina. Apoi eu am pierdut, mi-am pierdut speranța, mi-am pierdut optimismul.
Acum se întâmplă niște lucruri interesante. În 1918 ne-am unit pentru că în Ucraina începuse războiul civil crunt. Atunci am preferat România regală decât Rusia țaristă.
Nu vreau să moară capra vecinului, nu mă bucur pentru ce se întâmplă în Ucraina.
Eu simt acest lucru, se va întâmpla mai repede, cu acest concurs al întâmplărilor din țările vecine.
Ce mă sperie pe mine nu e că va dura prea mult. România nu are situația din 1918, situația acum este bună.
Cugetă și acționează ca și cum unirea s-ar fi întâmplat deja. Dacă eu vă spun acum că aseară la Chișinău s-a votat unirea, trebuie să acționați așa.
Unirea se construiește, se cimentează, cum ai construi o casă devastată.
Nu mai vorbim de unire, vorbim de reîntregire, să refacem ce am pierdut nu numai din cauza dușmanilor din afară, ci și din interior.
Deputatul Eugen Tomac
Republica Moldova nu poate avansa în procesul de integrare europeană dacă România nu se implică. România are o obligație uriașă față de cetățenii Republicii Moldova, care sunt în majoritate români.
Republica Moldova a rămas în continuare captivă a unor interese ale Federației Ruse. Peste 80% din presa din RM este de expresie rusească. Această ofensivă mediatică îngreunează procesul de integrare. Românii își revin ușor după perioada sovietică.
Nu am de adus reproșuri doar pentru cei de la Chișinău. Există și în Parlamentul de aici oameni care tratează cu maximă indiferență.
Postul de televiziune Moldova 1, care trebuia să emită în România, potrivit unui memorandum bilateral, încă nu se vede pe ecranele din România. Ce spun românii din Republica Moldova nu se regăsește pe ecranele din România.
De ani de zile încerc să conving partidele parlamentare să voteze două proiecte de lege care să ajute românii din Republica Moldova. Cine plătește 500 de euro să-și redobândească cetățenia.
Am cerut Parlamentului să reducă în proporție de 90% taxele consulare. De frică o țin în sertare. Am înceract în această săptămână să o pun pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Nu o să renunț până nu va fi adoptată.
Am cerut ca procesul de transcriere să fie descentralizat, în reședințele de județ din România să existe birouri, așa s-ar reduce termenele de la doi ani, la două luni.
Lucrurile vor intra într-o logică firească. Dacă acum 20 de ani cetățenii României erau rezervați față de ce se întâmplă în Basarabia, acum există o solidaritate tăcută.
Efortul pe care l-a făcut România în ultimii 10 ani – eforturi depuse de fostul președinte Traian Băsescu.
Republica Moldova este singurul stat din Europa de est unde Federația Rusă își menține ilegal trupele. Cu pași concreți, vom reuși să depășim și această situație.