Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, ar trebuie să demisioneze din funcție pentru că a declarat limba română limbă de stat și pentru că urmează să se pronunțe în chestiunea neutralității, spun comuniștii.
”Începând cu anul 2009 statalitatea și independența Moldovei sunt tot mai des amenințate. Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, încalcă prevederile legale și își permite declarații politice. Astfel, la conferința internațională de la Suceava, România, și-a permis să pună la îndoială statilitatea Moldovei. Partidul comuniștilor insistă pe adoptarea statului de neutralitate permanent al Republicii Moldova și cere demiterea președintelui Curții Constituționale din funcție”, a declarat pentru presă deputatul comunist Sergiu Stati.
Alexandru Tănase a anunțat că instituția pe care o conduce se va pronunța în luna mai cu privire la aplicabilitatea statutului de neutralitate permanentă în caz de război a Republicii Moldova.
Tănase a mai punctat faptul că la ora actuală sunt alte provocări care îi fac pe membrii curţilor constituţionale, într-un fel sau altul, să fie împreună, să aibă discuţii şi un interes comun.
,,Mai puţin pentru România, pentru noi şi colegii din Lituania, sigur că suntem îngrijoraţi în legătură cu evoluţia evenimentelor din Ucraina. Vecinătatea cu statul agresor ne forţează să luăm anumite decizii sau să avem o altă agendă decât ne-am propus iniţial”, a spus președintele CC la Universitatea Suceava, la o conferinţă internaţională cu plenurile reunite ale Curţilor Constituţionale din România, Lituania şi Republica Moldova.
În 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”.
Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.