Proiectul pentru reformarea Procuraturii a fost votat în ședința de Guvern și va fi trimis Parlamentului. Documentul discutat la ședință este diferit de cel publicat pe site-ul Guvernului și lansat în dezbatere publică.
Procurorul General va fi nominalizat de Consiliul Superior al Procurorilor și validat în funcție de președintele statului. Acum procurorul general este votat de Parlament.
Proiectul mai prevede majorări salariale penrtu procurori începând cu 1 ianuarie 2016, a anunțat ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
Ministerul Afacerilor de Interne susține proiectul, în principiu, dar anunță că echipele de experți din minister nu au participat la elaborarea proiectului și nu au dat încă aviz. Dacă nu vor fi consultați experții din MAI, ministerul nu va susține proiectul. „Sunt două procuraturi specializate în minister: procuratura pentru cauze speciale și procuratura anticorupție, care nu au participat la elaborarea proiectului”, a spus ministrul Oleg Bălan.
Președintele statului poate respinge motivat o dată nominalizarea făcută de Consiliul Superior al Procurorilor.
Ministerul Economiei anunță că susține proiectul, după ce îl va aviza.
Din Consiliul Superior al Procurorilor fac parte și trei membri ai sicietății civile, care sunt aleși, prin concurs, unul de președinte, unul de Parlament și unul de Consiliul Uniunii Avocaților, este menționat în documentul publicat pe site-ul Guvernului și lansat în dezbatere publică.
Între timp, proiectul s-a schimbat, dar nu a fost actualizat și cel lansat în dezbatere publică. Societatea civilă are acum patru membri, iar avocații nu mai au dreptul să participe la Consiliu.
Lege cu privire la Procuratură
Maia Sandu spune că procedeul de numire a membrilor societății civile înseamnă doar control indirect. Ministrul Educției insistă să fie stabilită și metodologia pentru alegerea membrilor din societatea civilă.
Uniunea Europeană a anunțat în 2013 că oferă Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru reforma Justiției.
Anul trecut, Republicii Moldova a primit cu 1,8 milioane de euro mai puţin din tranşa a doua de 15 milioane alocată reformării Justiţiei, deoarece a întârziat legea Procuraturii. Șeful misiunii UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a criticat în diverse apariții publice lipsa de progres din domeniul Justiţiei şi luptei cu corupția.
Delegația Uniunii Europene la Chișinău a informat autoritățile că nu vor mai primi bani pentru reforma Justiției, dacă nu adoptă până în septembrie o lege nouă a Procuraturii, Însă nu este primul asemenea avertisment. Procurorul General, Corneliu Gurin a spus că el sprijină o reformă care ar face să apară și în Republica Moldova o Direcție Națională Anticorupție ca în România.