E puţin probabil ca autorităţile de la Tbilisi să pună presiune pe administraţia guvernamentală de la Chişinău pentru extrădarea fostului preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, care, potrivit declaraţiilor premierului Chiril Gaburici, va conduce o echipă ucraineană în scopul implementării unui pachet de măsuri anticorupţie în Republica Moldova.
Informaţiile fac parte dintr-o analiză publicată de Eurasianet.org.
La această oră, pe numele lui Saakaşvili, consilier freelancer al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, există un mandat internaţional de arestare. Mihail Saakaşvili a fost inculpat de justiţia georgiană pentru abuz de putere. La jumătatea lunii februarie, autoritățile de la Tbilisi s-au adresat Procuraturii Generale a Ucrainei, cerând reținerea și extrădarea fostului președinte georgian, inculpat în Georgia din septembrie 2014 pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, însă Kievul a refuzat să-l extrădeze.
“Pentru mulţi din afara Georgiei, imaginea de reformator dur a lui Saakaşvili surclasează acuzele de abuz de putere şi încălcare a drepturilor civile care i-au ştirbit acasă reputaţia. Conştienţi de aceste aspecte positive, mulţi din Moscova, probabil, au un ochi fixat asupra următoarei sale mişcări în regiune. Luna trecută, Komsomolovskaia Pravda îl eticheta pe Saakaşvili drept un <<euro-împărat>>, trăgând astfel un semnal de alarmă familiar despre o posibilă conspiraţie cu sprijin american”, notează autoarea analizei, Elizabeth Owen, adăugând că, încrezător în sine, Mihail Saakaşvili, ca un veritabil director executiv pe relaţii publice în prezenţa unui nou client, a declarat plin de laude, pe 6 mai, după întâlnirea sa cu premierul Republicii Moldova, că Gaburici reprezintă o “speranţă pentru întreaga regiune”.
Heirupismul a fost cuvântul de ordine internă privind anunţarea publică a viitorului pachet anticorupţie. Întors, pe 6 mai, dintr-o vizită de la Kiev, Chiril Gaburici a declarat într-o conferinţă de presă: “Va fi o echipă mixtă, formată din reprezentanți din mai multe țări. Vom face împreună cu ei o analiză și vom veni cu acțiuni clare pentru a scoate corupția. Este imposibil de discutat despre dezvoltarea țării atunci când avem corupția la un nivel așa de mare”. Însă nu aici a fost “piesa de rezistenţă” a declaraţiilor “de flaşnetă” ale primului-ministru, ci în termenul pe care l-a anunţat pentru reformarea justiţiei. “Republica Moldova are nevoie de acţiuni. Va fi aprobată Legea privind reformarea Procuraturii. În trei luni îmi propun să vin cu reforma CNA, CNI și a Poliției, unde conducerea va fi aleasă transparent. Vom crea Consiliul Anticorupție, care lunar va evalua activitatea tuturor organelor de drept din Republica Moldova”, a afirmat Gaburici.
Mihail Saakaşvili, considerat un erou al Revoluţiei Trandafirilor din Georgia în 2003, a fost cândva clamat în mass-media occidentală, în special în vremea administraţiei lui George W. Bush la Casa Albă, drept un “Kennedy al Caucazului”, însă relaţiile dintre fostul preşedinte georgian şi Washington s-au răcit sistematic după venirea la putere a lui Barack Obama.