Doi oameni inimoși, Živa Lazić și Živa Momirović, și-au unit eforturile cu „Asociația de Cultură, Tradiție și Religie de pe Valea Moravei” din Isakovo și cu „Asociația Părinților care vor copii lor să învețe limba română” pentru a organiza o excursie de trei zile la Craiova în perioada 8-10 mai pentru copiii care învață limba română în Valea Timocului.
Participanții au fost de la școala gimnazială „Ivo Lole Ribar” și liceul din Veliko Gradište, de la liceul din Kučevo, de la Golubac (însoțiți de profesorul Trajan Doban și Saša Jovanović, reprezentantul Asociației Românilor de pe Valea Pecului), din Kladovo și Podvrška (însoțiți de profesoara Diana Šolkotović), din Zaječar (însoțiți de profesoara Una Vasiljević). De fapt, excursie e un termen limitativ pentru ceea ce s-a întâmplat, fiindcă cele trei zile au însumat mult mai mult decât plimbare și vizitare. Au însemnat cunoaștere, prietenie, căi deschise spre viitor. Copiii, unii pentru prima oară, au pășit într-o țară unde în jur au ascultat vorbindu-se numai limba pe care o aud acasă și de puțină vreme, unii de aproape doi ani, alții doar din toamnă, o studiază la școală. Pentru a înțelege însă de ce nu a fost numai o excursie, ci o adevărată aventură inițiatică, să o luăm însă cu începutul. Din 1833, în Serbia de Răsărit nu a mai fost folosită oficial limba română. Prin oficial ne referim la faptul că preoții români, amintiți de documentele vremii, au fost înlocuiți de către cei sârbi, iar cum în acea vreme ei aveau și rolul de învățători, limba română a rămas să se vorbească numai acasă. Fără școală și biserică s-a păstrat însă timp de aproape 200 de ani. În 2013 au început primele ore de limba română. Întâi printr-un proiect pilot inițiat în mai multe localități de către Consiliul Național al Minorității Române din Serbia, iar apoi ca obiect opțional-facultativ în școli și licee. Când spunem cunoaștere ca însemnătate a excursiei ne referim nu numai la limbă, istorie, obiceiuri, locuri românești, ci și la oameni.
Excursia a debutat cu primirea mai mult decât călduroasă făcută de către colectivul Colegiului Național „Frații Buzești” în frunte cu doamna director adjunct Carmen Ștefănescu care, în parteneriat cu Asociația „Prima Treaptă”, a organizat în cinstea oaspeților de aceeași limbă de la sudul Dunării un amplu program în cadrul activității sugestiv denumită „Deschiderea porților”. Cităm din discursul de deschidere: „Întâlnirea de astăzi aduce tuturor bucurie de două ori: în primul rând, acest sentiment provine dintr-un simplu motiv – noi, copiii, v-am găsit pe voi, prin intermediul unor oameni mari, „părinți de suflet”. Pe de altă parte, bucuria ne ajută să descoperim, împreună, rădăcini nebănuite, de „copac românesc”. Învățăm, de asemenea, prin activități școlare, ce înseamnă să păstrăm identitatea unui neam. Bucuria de a fi român depășește frontierele unei țări și unește, într-o horă, culturile, tradițiile, religia și istoria unui singur popor din două țări-surori ortodoxe.” Vizitatorii au fost introduși în lumea liceului gazdă: le-a fost oferit nu numai turul cabinetelor, laboratoarele, sălilor, nu numai un program artistic minunat ci și un torent cald de prietenie. Au fost schimbate nume și adrese, s-au legat prietenii, iar la final s-a încins o horă a frăției, așa cum românii știu s-o facă. Elevii buzeșteni le-au oferit musafirilor, în dar, ca amintire, cărți de povești și poezii în care aceștia au găsit dedicații sau scrisori, iar conducerea prânzul la cantina liceului. Dintre extraordinarii organizatori ai evenimentului amintim pe profesorii Crina Cismaru, Ana Szucs, Maria-Nicoleta Cismaru, Iuliana Pascalau, Julieta-Mihaela Talea, Oana Preda, Marina Elena, Maria Ionescu, Lili Leoni, Gabriel Dorobanțu, dintre învățători pe Adela Badea și Ileana Grigore, care, prin munca lor au făcut ca programul susținut de copii să umple tuturor sufletul de bucurie.
Apoi au urmat oprirea la Parcul Tineretului și apoi la Clubul de Arte Marțiale „Wu Quan Li” unde elevii nu numai că au asistat la o demonstrație literalmente de forță, ci au și învățat tehnici de autoapărare de la campioni și vicecampioni europeni, balcanici etc.
Ziua de sâmbătă a debutat cu îmbogățirea cunoștințelor prin vizita la Muzeul Olteniei la Secția de Științele Naturii unde copii au avut încântarea să privească expozițiile și să asculte explicațiile doamnei Cioboiu Olivia, iar cireașa de pe tort a fost vizionarea filmului legat de galaxie de la Planetarium. A urmat apoi vizita la Universitatea din Craiova.
Turului prin centrul vechi și cel nou ale Craiovei i-a urmat Parcul Poporului unde, în afară de plimbare, a fost organizat și prânzul îmbelșugat care i-a așteptat pe excursioniști la restaurant. A urmat apoi Mall-ul Electroputere Parc.
Ziua de duminică a reprezentat o surpriză: vizita la Târgu Jiu unde copiii au fost așteptați de doamna rector al Universității „Constantin Brâncuși”, Luminița Georgeta Popescu, și o echipă formată din decanii tuturor facultăților din oraș pentru un tur care în afară de facultățile de Inginerie, de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor, de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, de Științe Medicale și Comportamentale, a inclus și căminele studențești „Debarcader”, cantina, terenurile de sport. A urmat prezentarea creațiilor lui Brâncuși, atât vizual, cât și prin explicațiile primite la fața locului de la Živa Lazić și Diana Šolkotović.
Menționăm că toate acestea nu ar fi fost posibile fără finanțarea prietenilor care nici nu au vrut să fie amintiți, fiindcă, așa cum afirmă ei, prietenia adevărată nu are nevoie de reclamă, iar pe parcursul sejurului și-au făcut, susțin ei, doar datoria de gazde, iar noi afirmăm că dacă ar fi existat un concurs pe această temă, ar fi luat medalia de aur.
Concluzia acestei excursii poate fi trasă doar privind fețele copiilor din fotografii și ascultându-le impresiile și nerăbdarea de a vizita din nou România sau de a ajunge la facultate aici. Din prima zi pe Facebook au început să curgă mesajele între prietenii noi care au fost tot mai mulți pe măsura desfășurării excursiei. Oameni inimoși, pe care poate am uitat să-i amintim, au făcut posibilă toată această bucurie. Le mulțumim!
Autor: Diana Solkotovic