Teofil Bauer, ambasadorul Ucrianei la București, a luat notă de interdicția primită de Mircea Druc, drept răspuns la solicitarea MAE de a clarifica situația.
De asemenea, ambasadorul a dat asigurări Ministerului Afacerilor Externe că va transmite Kievului mesajul primit de la diplomații români.
Fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, a aflat vineri, când voia să meargă în Ucraina, că pe numele său a fost emisă o interdicție, pe termen nelimitat. „Țara vecină și prietenă, frații noștri ucraineni ne interzic să intrăm, să ne ducem acasă. E simplu”, a spus Druc pentru InfoPrut. „Ei nu spun niciodată motivele, îți dau o hârtie și spun că ai intrarea interzisă în țară, dar nu explică motivele. Pentru mine, interdicția este nelimitată.”
Mircea Druc:
Ambasadorul trebuie să explice, dacă vrea să explice la minister, iar ministerul, ar fi drăguț, să-mi spună și mie. Mai sunt cazuri, e foarte des și nu e normal pentru stadiul actual.
Mai mulți jurnaliști români se află într-o situație similară, însă doar pentru un fost premier interdicția capătă termen nelimitat, restul sunt pentru 5 ani. Interdicțiile se împart jurnaliștilor în funcție de ce scriu despre Ucraina, inclusiv despre drepturile românilor din Ucraina. Singura modalitate prin care poți afla dacă ești pe lista neagră este încercâd să treci vama.
„De altfel, subiectul interdicțiilor de intrare în Ucraina împotriva cetățenilor români a fost ridicat de partea română consecvent, în dialogul cu partenerii ucraineni, atât la nivelul miniștrilor afacerilor externe, cât și la nivel tehnic, de lucru”, anunță MAE în mai multe comunicate de presă.
Diplomația de la București precizează că astfel de practici ale autorităților ucrinene nu se încadrează în noile relații ale României cu Ucraina. Susținerea constantă a Bucureștiului față de parcursul european al Ucrainei a îmbunătățit cumva relațiile dintre cele două țări, în sensul că România nu mai figurează în strategie de securitate a Ucrainei ca inamicul numărul unu.