Serviciul Român de Informații organizează la București Programul Internațional „Securitate în regiunea Mării Negre”, la care participă specialiști din fostele state sovietice, dar și din serviciile americane.
La program iau parte peste 80 de personalități, lectori și participanți din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Republica Moldova, România, Statele Unite, Turcia, Rusia și Ucraina, acestora adăugându-li-se oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene și NATO, anunță SRI într-un comunicat de presă.
„Securitatea regională este nu numai o problemă a statelor care aparțin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru întreagă comunitate internațională, mai ales atunci când conflictele evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal”, a spus azi presedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său de la începerea programului.
Desfășurat sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale a României, programul „Securitate în regiunea Mării Negre” preia și dezvoltă filosofia, misiunea și obiectivele programului regional Black Sea Security, inițiat de Harvard University acum 15 ani.
Actualul program are, totodată, misiunea de a promova responsabilitatea și inițiativa actorilor regionali în abordarea provocărilor de securitate specifice regiunii Mării Negre. Ediția din acest an este dedicată temei “Elemente de conflict, factori de schimbare în arealul Mării Negre”.
Evenimentul se desfășoară în perioada 24-30 mai 2015 și a ajuns la cea de-a doua ediție a programului de formare cu participare internațională ,,Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Harvard și cu participarea Universității Naționale de Informații (SUA).