Președintele României Klaus Iohannis a dat asigurări că soluționarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate majoră pentru România. De asemenea, acesta este de părere că formatul ,,5+2″ de negocieri asigură cadrul necesar transparent și legitim pentru rezolvarea diferendului.
,,Sprijinim negocierile în formatul <<5+2>> (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, SUA şi UE observatori – n.red.) ca unic cadru care garantează transparenţă şi legitimitatea unei soluţii durabile bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internaţional, inclusiv în cadrul OSCE”, se arată într-un mesaj transmis de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia unei conferinţe organizate de MAE și citat de Hotnews.ro.
Situația este tot mai tensionată în regiunea transnistreană, pe fondul crizei economice cu care se confruntă aceasta și al lipsei de dialog cu Kievul, care acuză Tiraspolul de pregătirea unor agresiuni militare cu sprijinul rușilor. În același timp, pe 27 aprilie, Rada Supermă a Ucrainei a depus un proiect de lege pentru denunţarea acordului de cooperare militară şi tehnologică cu Rusia privind tranzitul pe teritoriul ucrainean a militarilor ruşi spre regiunea transnistreană. Este vorba despre un acord semnat între cele două state pe 25 noiembrie 1995, la Soci. Potrivit documentului semnat în urmă cu două decenii, teritoriul ucrainean putea fi tranzitat de unitățile militare ruse. În esență, acordul nu mai funcționa efectiv încă din luna martie 2014, când Ucraina a impus restricții privind trecerea mărfurilor de tranzit prin frontiera transnistreano-ucraineană, inclusiv a alocațiilor de îmbrăcăminte destinate “pacificatorilor” ruși. Din acel moment, Ucraina a început să blocheze libera circulație a trupelor ruse spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, precum și a cetățenilor cu pașapoarte rusești.