Corupţia nu poate aduce la putere decât oameni corupţi, iar corupţia este, la ora actuală, principala piatră de moară care trage la fund Republica Moldova în perspectiva ei europeană. Opinia îi aparţine analistului economic Petrişor Peiu, expert al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN).
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Petrişor Peiu a vorbit, printre alte subiecte de urgenţă imiediată a dezbaterii privind securitatea flancului estic în faţa ameninţării iredentiste a Moscovei, şi despre modul în care flagelul corupţiei devine o vulnerabilitate majoră care poate face imposibil un “mecanism de apropiere” a unui stat precum Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană sau cu Alianţa Nord-Atlantică.
„În mod cert nu ajunge doar să elimini corupţia, însă asta este baza de la care poţi pleca. În momentul în care se elimină corupţia dispare o vulnerabilitate majoră. Companiile americane nu pot să intre în pieţe dominate de corupţie, spre deosebire de companiile estice care sunt mari generatoare de corupţie şi care se mişcă foarte natural într-un mediu foarte corupt. Sfatul sau presiunea oficialilor americani este de a se elimina corupţia pentru a favoriza pătrunderea capitalurilor vestice. Pe de altă parte, eliminarea corupţiei este prima etapă care ne lasă să ne angrenăm într-un mecanism de apropiere cu UE şi cu NATO. Bariera esenţială astăzi pentru state gen Republica Moldova în desenarea unei perspective europene, indiferent care o fi aceea, este corupţia. Din cauza apărării unor fapte corupte, unor teritorii corupte politicienii din aceste ţări iau decizii greşite faţă de propriile lor ţări. Ceea ce vedem că s-a întâmplat în ultima perioadă în Republica Moldova, de exemplu. Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina şi a generat acel celebru Maidan. Până la urmă corupţia regimului Ianukovici, corupţia de dinaintea regimului Iuşcenko şi Timoşenko au generat acea stare de nemulţumiri majoră în rândul populaţiei”, a explicat expertul FUMN pentru Radio Europa Liberă.
Petrişor Peiu a precizat că rezultatele primului tur al scrutinului local din Republica Moldova trebuie înţeles în următorul fel: “corupţia aduce la putere personaje gen primarii recenţi din oraşele numărul 2 (Bălţi) şi numărul 3 (Orhei)”, făcând referire la Ilan Shor, proaspătul edil de Orhei, unul dintre numele centrale din schema devalizărilor de proporţii orgiastice din sectorul bancar, şi Renato Usatîi, proaspătul edil al oraşului Bălţi, şi el purtător al unui “portofoliu” gros de variate forme de corupţie.
Întrebat dacă a devenit Republica Moldova mai vulnerabilă, în sensul securităţii, după primul tur al alegerilor locale, analistul a răspuns: „Sigur că da. Pe de o parte, este clar că la Bălţi, de exemplu, se poate genera o discuţie despre un grad de autonomie mai mare. Pe de altă parte, a apărut un nucleu de vulnerabilitate într-un oraş care nu avea o astfel de problemă, cum este Orheiul. Vulnerabilitatea majoră o reprezintă incertitudinea. Un eventual guvern de coaliţie este incert. Echilibristica în interiorul unei eventuale coaliţii va fi foarte dificilă şi încă nu ştim cum se poate asigura o coaliţie care să poată desemna un şef al statului, de exemplu”.
În cadrul interviului, a fost abordată, de asemenea, şi tema conflictului îngheţat din regiunea transnistreană, şi anume dacă există o iminenţă sau nu a dezgheţării conflictului separatist. Pe marginea acestui subiect, Petrişor Peiu a făcut următorul comentariu: “Este cert că ajutorul pe care Rusia i-l dă acestei regiuni s-a setat deja şi în anii următori va fi mai mic cu aproximativ 25 la sută faţă de cel de până la 2014. Asta face ca, împreună cu blocada pe care partea ucraineană o realizează, economia regiunii să se contracte foarte mult anul acesta. Probabil va creşte fluxul de cetăţeni care pleacă la muncă sau poate definitiv în alte părţi”.