Încă o picătură în oceanul problemelor din sistemul bancar al Republicii Moldova. Curtea de Conturi dezvăluie într-un raport de audit faptul că, în ultimii doi ani de zile, BNM a cheltuit ineficient milioane de lei.
Potrivit Jurnal.md., de doi ani de zile atât Dorin Drăguţanu, guvernatorul autorităţii centrale bancare, cât şi adjuncţii săi au ridicat salarii lunare variind între 63.000 de lei moldoveneşti şi 74.000 lei. Urmează în topul veniturilor “babilonice” şefii de departamente din cadrul BNM, care au încasat luna 36.000 lei, secondaţi îndeaproape pe linia salarială de conducătorii de direcţii şi secţii – 29.000 lei pe lună. Cât priveşte angajaţii, aceştia au încasat anual încă 2,5 salarii fiecare în formă de prime.
Un alt aspect interesant depistat de auditori vizează prejudicii pe fond de tratament preferenţial. Mai exact, informează Jurnal.md, 169 de angajaţi ai Băncii Naţionale au accesat credite la dobânzi preferenţiale de doar 0,5%, în valoare totală de 31,5 milioane de lei. Această “supleţe” a dobândei poate fi catalogată drept şocant de preferenţială, din moment ce, la celălalt pol al contextului bancar, băncile comerciale oferă împrumuturi cu dobânzi usturătoare, de aproximativ 20 de ori mai mari.
La capitolul risipei cvasi-imperiale, sunt de menţionat următoarele aspecte constatate în raportul de audit al Curţii de Conturi. Angajaţii BNM au mai “spart” şi sute de mii de lei pe bilete de avion la tarife de business class, cumpărate neregulamentar şi nu la clas econom, după cum prevede o hotărâre a Guvernului, subliniază sursa citată.
Cu bani în vânt au aruncat, fără probleme, şi guvernatorul şi viceguvernatorul BNM, care au cheltuit ineficient 200.000 lei. În ce mod? Timp de un an, cei doi “boşi iluminaţi” s-au plimbat cu câte două maşini de serviciu.
Mai departe, în acest malaxor al risipei pe banii statului s-au topit, în ultimii doi ani, sute de mii de lei pentru întreţinerea a 6 bărci cu motor, a meselor de billiard şi tenis, dar şi a inventarului de saună din cele două proprietăţi de agrement pe care Banca Naţională le deţine. Nota de plată? 200.000 de lei. La care mai putem adăuga încă alţi 657.000 de lei, bani fituiţi cu voioşie pe spectacole, petreceri şi excursii, fitness şi minifotbal.
Cum explică oficialii BNM această situaţie de-a dreptul cinică, raportată la sărăcia de pretutindeni a Republicii Moldova? Printr-o explicaţie care ar putea fi considerată în aceeaşi măsură de cinică. Viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, a spus, citat de Jurnal.md: „Chiar dacă în ţară este sărăcie fiecare angajat trebuie să fie remunerat în măsura cuvenită. Primele pot să fie şi de trei şi de patru ori mai mari decât salariile”.
De altfel, precizează sursa citată, reacţia viceguvernatorului BNM l-a indignat pe preşedintele Curţii de Conturi, care a fost la un pas de a amâna şedinţa şi de invita o echipă de experţi străini pentru a face audit la Banca Naţională.
„Cu regret, comunismul la BNM depăşeşte orice limite. Sunt foarte mari probleme în activitatea entităţii. Dacă dumneavoastră nu vreţi să stopăm ping-pongul la acest capitol, anulăm şedinţa şi invităm experţii internaţionali, că la noi nu e târg, asta vă place dumneavoastră sau nu vă place. Niciun pas înapoi. Tot conform standardelor”, a exclamat Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.
Să nu ne grăbim, însă, în a-l credita prea rapid pe Serafim Urecheanu cu o reacţie impecabilă de verticalitate instituţională, deoarece puţin mai târziu după acest episod, după ce s-au calmat apele, preşedintele Curţii de Conturi a schimbat complet placa şi a cerut echipei de audit să revizuiasă raportul, explicând că, în opinia lui, au fost incluse mai multe informaţii irelevante, fără specifica însă care sunt acestea.
Raportorii au la dispoziţie 10 zile pentru a modifica documentul.
Criza din sistemul bancar, după devalizarea celor trei bănci, BEM, Banca Socială şi Unibank, în ceea ce presa internaţională a numit ca fiind un “furt al secolului”, face ca, săptămânal, Republica Moldova să piardă 1,8 milioane de dolari, potrivit analistului Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.
Pentru mai multe detalii despre marasmul economic provocat de această criză bancară, consultaţi recentul Raport al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), rezumat de InfoPrut – “BEM trage la fund Rep. Moldova. <<Puterea de la Chişinău nu se trezeşte din pumni, ca boxerii”.