„Când a fost în sfârşit capturat, legendarul spărgător de bănci Willie Sutton a fost întrebat de ce fura din bănci”, notează într-un articol publicaţia The American Spectator, făcând referire la mega-jaful tricefal (BEM, Banca Socială, Unibank) din sistemul bancar al Republicii Moldova care a dus la devalizarea a aproximat un sfert din PIB.
Sutton, capturat în faimoasa iarnă a anului 1952, a răspuns: „Pentru că acolo sunt banii”.
„Acel adevăr simplu şi izbitor”, punctează publicaţia, trebuie să fi licărit şi în mintea celor care au pus la cale schema devalizărilor care au culminat cu dispariţia unui miliard de dolari de la cele trei bănci protagoniste în „jaful secolului”, cum a fost numită această afacere care a provocat o criză bancară de proporţii.
Jurnaliştii de la The American Spectator spun că tocmai această criză bancară ar putea deveni un context favorabil reunificării României şi Republicii Moldova.
Odată „reîntrupaţi” în România, „cetăţenii Republicii Moldova s-ar putea bucura de o dezvoltare economică mult mai mare şi şi-ar putea găsi de muncă oriunde în Europa”, subliniază publicaţia americană, adăugând că Republica Moldova are la dispoziţie un drum extrem de scurt spre Uniunea Europeană – reunificarea, decât lunga şi anevoioasa aventură a indicilor clasici de integrare.
Dacă Republica Moldova va rata acest colac de salvare, avertizează The American Spectator, singura alternativă va fi „să cadă în orbita lui Putin pentru ani şi ani”.