Problemele sensibile privid alegerea noului şef al statului, zvonul revenirii în politică şi cel al posibilei candidaturi pentru funcţia de procuror general, sunt doar câteva dintre subiectele pe marginea cărora a oferit răspunsuri preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, într-un interviu luat de Realitatea.md.
Nicolae Timofti a intrat pe ultima turnantă a funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova. Întrebat dacă faptul că în Parlament nu există voturile necesare alegerii şefului statului, iar Constituţia nu a fost modificată, pentru că populaţia să-l învestească în funcţie prin alegeri prezidenţiale, poate duce, din nou, la imposibilitatea numirii preşedintelui, Alexandru Tănase a răspuns: “Un asemenea risc există, dar cred că este un risc asumat deliberat de partidele politice parlamentare. Din 5 septembrie 2010, când s-a încercat soluționarea acestei probleme prin referendum constituțional, până în acest moment nu a fost lansat niciun proiect asumat clar, care ar urmări scopul de a clarifica procedura de alegere a șefului statului. Excepția o constituie tentativa de modificare a art. 78 din Constituție prin organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 2014. CCM a oferit un aviz negativ acestei inițiative ca fiind contrare Constituției, explicând exact modalitatea și termenii de modificare a Constituției pe calea referendumului. Era suficient ca autorii acestei inițiative să elimine lacunele constatate de Curte și carul s-ar fi mișcat din loc, dar din acel moment au trecut mai bine de 10 luni și nu a mai urmat nimic în acest sens. Mai mult ca atât, nu am sesizat nicio discuție publică în acest sens, iar proiectul de revizuire a Constituției elaborat de Parlament se referă la alte aspecte (cum ar fi bunăoară cumularea mandatului de deputat cu cel de ministru), nu și la modificarea art.78 din Constituție. În asemenea circumstanțe, singura concluzie logică este ca liderii principalelor formațiuni parlamentare au decis să mențină în mod conștient procedura de alegere a șefului statului așa cum este ea prevăzută de art. 78 din Constituție”.
Preşedintele Curţii Constituţionale a ţinut să limpezească apele şi în privinţa zvonului că, după încheierea mandatului său, ar putea să revină pe scena politică.
Realitatea.md.: “Dumneavoastră nu vă este dor de politică?”
Alexandru Tănase răspunde: “CCM este o instituție politico-juridică, plasată de Constituție deasupra celorlalte puteri – legislativă, executivă și judecătorească. Deciziile Curții sunt decizii politico-juridice, prin urmare judecătorii CCM sunt conexați la toate procesele politice. Dar, dacă prin politică aveți în vedere – șobolăneala din culoarele puterii, de astea nu mi-i dor”.
Următoarea întrebare a intervievatorului: “Recent Dorin Chirtoacă a declarat că dumneavoastră ați putea reveni în politică, după încheierea mandatului de președinte al Curții Constituționale. Aveți asemenea planuri?”
Răspunsul preşedintelui CCM: “Am tot respectul pentru Dl. Chirtoacă, pentru faptul că este un tip integru cu viziuni politice clare, pe care nu și le schimbă în funcție de conjunctură sau interes. În ceea ce privește revenirea în politică: în mai puțin de doi ani îmi voi încheia mandatul de judecător, după asta voi vedea”.
De asemenea, Alexandru Tănase a lămurit şi zvonistica privind posibilitatea candidaturii sale pentru funcţia de procuror general. “Nu este o știre, ci este un fals grosolan, care se încadrează perfect în logica politică de pe malurile Bâcului. În primul rand, funcția de procuror general nu este vancantă. Nu văd cum această funcție ar deveni vacantă înainte de expirarea mandatului actualului procuror general. Prin urmare discuția este lipsită de sens. Chiar dacă ar fi să admitem că această funcție ar fi vacantă, niciodată persoanele care controlează puterea în Republica Moldova nu ar permite accederea mea într-o asemenea funcție”, a comentat Tănase.