Cu o umbră de barbişon şi un semn proaspăt de arsură pe obrazul stâng în urma unui accident casnic, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a fost nevoit să-i ceară astăzi scuze în public socialistei Zinaida Greceanîi, contracandidata sa din finala pentru şefia Primăriei.
Scuzele prezentate de Chirtoacă vin ca urmare a condamnării de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPPEDAE), pe motivul afişării unui discurs sexist, în campania electorală, la adresa Zinaidei Greceanîi.
„În faţa dumneavoastră stă un condamnat, uşor fript – am încercat să ajut o rudă cu o instalaţie cu apă caldă şi m-am ales cu un semn de bună purtare. Dar chiar şi aşa, am nişte foşti colegi de serviciu de la Comitetul Helsinki care au găsit de cuviinţă să mă condamne pentru declaraţiile anterioare. Deşi mi-am cerut o dată scuze, m-au obligat să citesc nişte cuvinte. Eu le voi citi, lasă să se bucure colegii de serviciu”, a declarat Dorin Chirtoacă în cadrul şedinţei Primăriei, citat de Moldova.org.
Potrivit sursei citate, primarul Chişinăului a reiterat că a încercat doar „să o apere”pe Greceanîi „de laşi”, dar constată încă o dată că dacă în Republica Moldova„încerci să iei apărarea cuiva” eşti „declarat misogin”.
În conformitate cu decizia CPPEDAE, Dorin Chirtoacă a fost nevoit să citească:„Cer scuze pentru declaraţiile mele discriminatorii faţă de femei şi bărbaţi în politică. Şi cer scuze pentru declaraţiile mele sexiste faţă de femei. Rog să fie acceptat şi subiectul să fie închis”.
„Năpasta” lui Dorin Chirtoacă cu CPPEDAE a fost declanşată de următoarea declaraţie, în timpul alegerilor locale: „Mai rău pentru bărbații din cadrul PSRM și mai departe, de la Kremlin, care s-au ascuns după fusta ei. Trebuiau să iasă în față, așa cum se cuvine într-o asemenea situație. Nu o doamnă care deja la apusul activității, la 59 de ani, la vârsta de pensie – hai, du-te și candidează la primăria Chișinău. Din start era clar că e o problemă. Eu înțeleg când înaintează o doamnă în plină putere de afirmare, și profesională, și personală, cum doriți, și să vină să concureze”. Declaraţia primarului a fost imediat taxată de o parte a societăţii civile. În plângerea depusă, petiţionarii susţineau că afirmaţiile publice ale lui Chirtoacă contribuiau la propagarea stereotipurilor cum că femeile nu ar fi competente și competitive pentru a se afla într-o cursă electorală, dar și la descurajarea acestora de a se implica în politică, mai menţionează sursa citată.