Au fost prezentate primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău.
Prezentare a avut loc în cadrul unui atelier de lucru organizat de Ministerul Economiei.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, la eveniment au participat reprezentanți ai BERD, BEI, ai ambasadelor Suediei și României, reprezentați ai Comisiei Europene.
Viceministrul Valeriu Triboi a condus şedinţa.
„În deschiderea atelierului, viceministrul Valeriu Triboi și-a exprimat gratitudinea partenerilor de la BERD și BEI pentru susținere și ajutorul multidimensional acordat Republicii Moldova în procesul de elaborare, promovare și implementare a proiectelor în diverse sectoare economice”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Economiei.
Valeriu Triboi a explicat în şedinţă: „În condițiile geopolitice și regionale de astăzi, gazoductul Ungheni-Chișinău devine un proiect de o importanță strategică pentru economia națională. Pornind de la acest deziderat vreau să vă asigur că Ministerul Economiei va contribui activ la implementarea tuturor acțiunilor legate de realizarea acestui proiect”.
În cadrul atelierului au fost prezentate rezultatele preliminare privind impactul social și de mediu, care este o componentă importantă a studiului de fezabilitate. În acest context, viceministrul Economiei a reiterat poziția Guvernului de a accelera finalizarea studiului de fezabilitate până la sfârșitul anului curent cu semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD, se mai menţionează în comunicatul de presă.
La final, părțile au convenit să accelereze finalizarea studiului de fezabilitate și lansarea lucrărilor de construcție, așa încât proiectul să fie finalizat până la sfârșitul anului 2017.
Până la acestă întrevedere, deadline-ul extinderii gazoductului până în Chişinău era 2018. Acest segment de gazoduct ar urma să aibă un diametru de 600 mm şi o capacitate maximă de 240.000 de metri cubi/oră.
Conform estimărilor preliminare, prelungirea conductei până în capitala Republicii Moldova ar presupune o investiţie cuprinsă între 110-150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transpor a gazoductului.
Uniunea Europeană a alocat anul trecut 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului.
Republica Moldova consumă anual 0,9 miliarde metri cubi de gaz, pe care îl importă prin Ucraina, de la concernul rus Gazprom.