Maia Sandu acuză PL de selectarea echipei ministeriale de la Educaţie doar pe baze de apartenenţă politică, precizând că foştii ei colegi din Minister “primesc ordine prin telefon de la oameni din afara instituţiei care fac referire la înţelegeri” cu preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu.
“În cei trei ani la minister, niciodată nu le-am vorbit colegilor de acolo despre partid. Actuala ministră a vorbit despre PL chiar de la prima ședință. Doi din cei trei viceminiștri pe care i-am avut și secretarul de stat nu au fost membri de partid și aceasta nu a fost o problemă pentru partidul care m-a delegat. Pentru PL apartența politică este, se pare, criteriul principal în selectarea echipei. Foștii mei colegi de la minister primesc ordine prin telefon de la oameni din afara instituției care fac referință la înțelegeri cu președintele PL. Nu așa funcționează o instituție de stat. Iar capital politic poți obține doar atunci cînd sistemul merge bine și se îndreaptă în direcția corectă, dar pentru asta el trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor”, afirmă fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Maia Sandu susţine că Ministerul Educaţiei are “cea mai puternică echipă dintre toate instituţiile publice” şi că acest lucru ar putea deveni un “avantaj enorm” pentru noua conducere ministerial şi pentru liberali, “dacă acestia ar reuși să depășească frica de a comunica cu oameni care nu sînt membri PL”.
“Mai multe produse, la care s-a lucrat timp de aproape doi ani, sînt gata pentru lansare sau sînt la etapa de definitivare: Cadrul național de referință pentru revizuirea curriculară, Programul național pentru atragerea și menținerea în sistem a cadrelor didactice de calitate (și asistenţa financiară în valoare de 15 milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru implementarea programului), Standardele pentru cadrele didactice și altele. Conducerea ministerului ar putea obține un sprijin popular imediat dacă ar promova și implementa aceste politici. Pentru aceasta trebuie să comunice cu oamenii care lucrează la aceste documente, șefi de direcții, consultanți, în special cu consultantul internațional finanțat de Comisia Europeană, care în ultimii doi ani și jumătate a fost călăuza ministerului în promovarea reformelor”, mai scrie Maia Sandu pe Facebook.
Sandu trimite, de asemenea, şi o “săgeată” în direcţia unui fost şef de la Educaţie, Mihail Sleahtiţchi, implicat în celebra afacere a autobuzelor şcolare. Despre Şleahtiţchi, Maia Sandu afirmă că acesta ar fi “sfetnicul” din umbră al noii conduceri: “Din păcate, pentru moment, sfetnicul principal al noii conduceri este <<cel mai abil>> cumpărător de autobuze școlare și cel care, timp de mai mulți ani, a strâns dijmă din sector”.
În 2012, pe vremea Guvernului Filat, când Mihail Şleahtiţchi deţinea portofoliul de ministru al Educaţiei, a izbucnit un scandal cu iz penal în care acesta era acuzat de cumpărarea la suprapreţ a unor autobuze şcolare. Şleahtiţchi şi-a dat demisia din funcţia de ministru în acelaşi an, ulterior fiind promovat în fotoliul de consilier prezidenţial pe probleme de cultură, învăţământ şi ştiinţă.
Despre noul ministru de la Educaţie, Corina Fusu, se discută în societate civilă de la Chişinău că ar fi “bila demolatoare” a unor interese obscure care vor să distrugă performanţele reformatoare ale Maiei Sandu.