Data de 27 august, cunoscută ca Ziua Independenţei, marchează, de fapt, începutul procesului de restauraţie comunistă post-sovietică în Republica Moldova. Opinia îi aparţine preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.
După un sfert de secol de la așa-zisa „revoluție moldovenească”, între Republica Moldova şi sistemul sovietic nu este decât o distanţare superficială, a afirmat Alexandru Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.
Dacă „statuile lui Lenin au fost înlocuite cu cele ale lui Ștefan cel Mare, nu înseamnă nicidecum că Republica Moldova a revenit la valorile naţionale, iar faptul că aceleași persoane care închideau în trecut bisericile, peste noapte, au devenit mari «apărători ai ortodoxiei» nicidecum nu înseamnă renunțarea la modelul sovietic”, a explicat demnitarul, adăugând că actualul sistem electoral deţine un rol cheie în „perpetuarea sistemului absolut nedemocratic” din Republica Moldova.
„Dacă acesta nu va fi schimbat, situația dată va fi conservată pentru mulți ani înainte”, a atras atenţia preşedintele Curţii Constituţionale.
În cadrul interviului, Tănase a adus în discuţie şi mesajul dur transmis de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, publicat într-un articol din New York Times, precizând că este un avertisment pertinent.
Alexandru Tănase a mai spus în interviu că, în Republica Moldova, termenul „reformă” este unul compromis şi că, indubitabil, reforma justiţiei a eşuat: „După fiecare reformă, cei reformați ajungeau a fi mai săraci, iar cei care reformau ajungeau a fi mai bogați (…) Mai avem câteva luni până în 2016, când se va încheia implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 şi ne vom convinge că, în afară de legislație mutilată, bani cheltuiți aiurea pentru sute de studii absolut inutile, nu ne vom alege mai cu nimic. Justiția nu va fi în 2016 mai independentă, iar actul de justiție nu va fi mai calitativ”.
Demnitarul a mai vorbit și despre o reformă constituțională care, în opinia lui, este absolut necesară.