Ministerul Economiei trebuie să urgenteze conexiunea la sistemul energetic din România, de unde Republica Moldova poate importa energie electrică mai ieftină cu peste 40% faţă de preţul actual, oferit de centrala de la Cuciurgan. Aceasta este recomandarea experților de la Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE).
IPRE consideră că deciziile ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale trebuie anulate. Potrivit unei analize realizate de expertul Sergiu Tofilat, noile tarife au fost aprobate cu încălcarea mai multor prevederi legale referitor la transparenţa în procesul decizional, iar ANRE trebuie să organizeze repetat dezbaterile.
Conform legislaţiei, Agenţia trebuia să publice proiectele deciziilor, notele informative şi alte materiale, în baza cărora au fost elaborate deciziile de creștere a tarifelor. În analiză este menţionat faptul că în şedinţa publică din 18 iulie, ANRE a votat alte valori pentru tarifele la gaz decât cele publicate în Monitorul Oficial, care sunt mai mari.
Autorul notei analitice afirmă, de asemenea, că operatorii pot ignora recomandarea Agenţiei privitor la audit, deoarece potrivit legislaţiei Agenţia este împuternicită să efectueze controale la titularii de licenţe. Sergiu Tofilat este de părere că ANRE trebuie să selecteze o companie specializată pentru efectuarea auditului la toţi operatorii, pe întreaga perioadă de activitate a acestora, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile.
Potrivit moderatorului IPRE, tarifele sunt stabilite incorect, deoarece mai multe instituţii de stat, nu doar ANRE, nu-şi exercită funcţiile conştiincios.
„Parlamentul a modificat Legea cu privire la gazele naturale în august 2014. Astfel, toate costurile privind transportarea gazului, care tranzitează Republica Moldova, au fost puse pe seama consumatorilor. Cetăţenii sunt impuşi să achite suplimentar peste 320 de milioane de lei, în fiecare an”, se arată în Nota analitică a IPRE.
„La fel, Guvernul trebuie să elaboreze un mecanism de acordare a compensaţiilor pentru categoriile social vulnerabile ale populaţiei, pentru a le asigura accesul la serviciile de primă necesitate”, se mai arată în analiza IPRE.
Guvernul de la București a aprobat pe 26 august, printr-o Hotărâre, înțelegerea între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele două state. Înțelegerea a fost semnată la Chișinău pe 21 mai 2015.
În sectorul energiei electrice, lucrările complementare prioritare vizează interconexiunea Isaccea – Vulcănești, respectiv linia electrică Vulcănești – Chișinău și stația electrică Back-to-Back aferentă; proiectul RO – Ungheni – Strășeni și statia electrică Back-to-Back aferentă, dar și proiectul Suceava – Bălți. Termenele de realizare ale celor două interconexiuni sunt 2016 și, respectiv, finalul anului 2018.