Adeziunile la tentativa Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” de a captura politic protestele din PMAN încep să exprime tot mai clar avertisementul că agenţii de influenţă ai Kremlinului vor încerca să deturneze ceea ce se întâmplă în centrul Chişinăului.
Potrivit Deutsche Welle, liderul Mișcării social-politice „Ravnopravie”, Valerii Klimenko, cunoscut drept unul dintre cei mai radicali pro-ruşi de pe scena politică a Chişinăului, a anunţat că minoritățile naționale susțin solicitările protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale privind demisia şefului statului, a preşedintelui Parlamentului şi a premierului Valeriu Streleţ.
„Noi nu spunem că devenim partenerii Platformei «Demnitate și Adevăr». Noi nici nu putem fi partenerii lor, pentru că împărtășim idei diferite. Dar în acest caz, avem același scop – de a da jos această guvernare”, a declarat Klimenko, conform sursei citate.
Mutarea de „pion” a lui Klimenko nu face altceva decât să confirme ipoteza ambasadorul american la OSCE, Daniel Baer, aceea că Rusia ar putea încerca să folosească în interes propriu protestele anti-corupţie de la Chişinău.
„Nu este un protest geopolitic! Protestele de la Chişinău au drept cauză proasta guvernare. Moscova a demonstrat nu o dată că preferă să folosească şi să manipuleze forţele politice în interes propriu. Deci, cred, în mod cert, că autorităţile ruse încearcă deja şi vor încerca, prin propagandă şi alte mijloace, să folosească ori să deturneze protestul”, a declarat Baer într-un interviu pentru Europa Liberă.
În urmă cu două zile, tot într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul leton Alex Grigorievs, fost director al Institutului Democratic Naţional (NDI) de la Chișinău în perioada guvernării comuniste, a spus că o tensionare a situaţiei generale din Republica Moldova poate duce la o „tensionare pe toate fronturile”. Grigorievs a făcut referire la scenariul vehiculat pe unele site-uri ruseşti şi din regiunea transnistreană cum că dacă situația de la Chișinău și în Republica Moldova în general se va agrava și va ieși de sub control, atunci separatiştii de la Tiraspol vor forţa ceva similar anexării Crimeei: „Mie mi se pare că în general pentru elita politică a Republicii Moldova este foarte caracteristică atitudinea, politica struțului, adică: «Haideți nici să nu atragem atenția la această problemă, poate trece cumva pe alături sau se rezolvă de la sine». O tensionare a situației generale poate duce la o tensionare pe toate fronturile. Iar faptul că agenții ruși sunt suficient de mult infiltrați deja la Chișinău și acționează nu este un secret pentru nimeni și se vede cu ochiul liber. Iar în Transnistria această implicare este și mai activă, este un lucru evident. Va avea oare Rusia forțe să ducă această luptă pe două fronturi – în Ucraina și aici, plus să poarte războiul din Siria? Aceasta cred să este singura limitare. Dacă va exista o careva posibilitate de a organiza o cacialma aici, aceasta sigur va fi organizată„.