Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, susţine protestele din PMAN, dar nu consideră că Platforma DA ar trebui să se transforme în formaţiune politică.
Afirmaţia Maiei Sandu vine că răspuns la o întrebare dintr-un interviu pe care aceasta l-a oferit Centrului de Investigaţiei Jurnalistice. Întrebată dacă, aşa cum s-a vehiculat în presa de la Chişinău, se vede lider al unui partid politic emanat din Platforma DA, fosta şefă de la Educaţie a refuzat să ofere un răspuns ferm:„Eu sprijin protestele, pentru că, la moment, acestea reprezintă singura modalitate serioasă de exercitare a presiunii asupra partidelor politice în vederea determinării acestora să îmbunătățească actul de guvernare. Eu cred însă, la fel cum au declarat și membrii acesteia, că Platforma DA trebuie să rămână o formațiune civică care să pună presiune pe guvernare atunci când e necesar, indiferent de cine se află la guvernare”.
Rugată să facă o previziune despre viitorul Republicii Moldova în următorii ani, Maia Sandu a explicat că îi este greu să elaboreze o prognoză, deoarece „sunt prea multe necunoscute” la mijloc, însă o oferit două scenarii. „Unul în care guvernarea reușește să obțină resurse minime pentru a ține situația sub control pentru un timp, inclusiv prin obținerea programului cu FMI. Dar chiar și în cadrul unui program convenit cu FMI, reformele vor fi cosmetice. Echipa actuală a demonstrat cu prisosință că poate doar să scrie și să vorbească despre reforme serioase, nu să le și implementeze. Pe termen mediu și lung, costurile economice și sociale ale acestui scenariu vor fi mari. Un alt posibil scenariu ar fi alegerile parlamentare anticipate, pe motiv că guvernarea actuală nu reușește să obțină suficiente resurse să «cârpească» bugetele pentru anii 2015-2016 sau pentru că nu se reușește alegerea Președintelui țării. Anticipatele comportă și ele anumite riscuri. Acestea pot aduce la putere partide de stânga, care vor tergiversa în continuare procesul de modernizare a țării și care vor încerca să crească influența Rusiei în Republica Moldova, lucru care, vreau să sper că nu se va întampla atât de ușor, inclusiv datorită rolului pe care îl joacă Ucraina în regiune. Sau, dacă apar niște forțe sănătoase pe dreapta, alegerile anticipate ar putea oferi o oportunitate reală de schimbare a clasei politice și, respectiv, a modului de administrare a țării. În orice caz, pe termen scurt, situația va fi destul de dificilă din cauza costurilor de acoperire a găurilor din sistemul bancar, a credibilității scăzute a instituțiilor statului în ochii cetățenilor și a imaginii proaste pe care o are țara în exterior. Pe termen mediu și lung, viitorul va arăta diferit, în funcție de ce se va întâmpla în următoarele 6-9 luni”, a comentat fostul ministru al Educaţiei.
În ceea ce priveşte rolul societăţii civile în condamnarea actelor de corupţie, Maia Sandu a afirmat că „cetățenii sunt cei care trebuie să pună la stâlpul rușinii oficialii care încalcă legea sau care nu-și fac treaba bine, să protesteze și, cel mai important, să contribuie la educarea societății pentru ca, până la următoarele alegeri, să avem oameni cu gândire critică, oameni care nu pot fi manipulați”.