Un veritabil ping-pong al pasării vinei s-a declanşat odată cu demisia lui Dorin Drăguţanu din funcţia de guvernator al Băncii Naţionale (BNM) a Republicii Moldova. Dacă premierul Valeriu Streleţ l-a învinuit pe Drăguţanu de refuzul FMI de a semna un acord cu Republica Moldova, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îl găseşte responsabil de această situaţie pe Valeriu Streleţ.
Candu a declarat că dacă şeful Executivului nu ar fi insistat pe demisia conducerii BNM, FMI ar fi semnat acordul cu Republica Moldova la începutul lunii octombrie.
„Dacă prim-ministrul Streleţ nu ar fi insistat atât de mult cu demisiile şi confruntarea directă cu BNM, noi la începutul lunii octombrie am fi putut să avem acordul cu FMI. Acum însă, cu regret, toţi trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru declaraţii populiste şi iresponsabile„, a spus presedintele Parlamentului pentru Deschide.md.
Premierul Valeriu Streleț a declarat astăzi că misiunea Fondului Monetar Internaţional a avut mandat de a discuta, negocia şi semna un acord cu Republica Moldova, dar că demisia din funcție a guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, i-a determinat pe experții FMI să se răzgândească.
„Misiunea FMI a avut mandatul pentru a discuta, negocia şi semna un acord memorandum cu Republica Moldova privind politicile de ţară. Însă, din cauza anunţării demisiei guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, acest mandat a fost retras”, a explicat Streleţ în cadrul unei conferințe de presă.
Șeful Executivului a precizat că, în ciuda acestui obstacol, autorităţile de la Chişinău vor face tot posibilul ca în viitorul apropiat să înceapă discuţiile şi negocierile pentru semnarea unui acord cu FMI.
„Împreună cu colegii mei din Guvern şi Parlament vom întreprinde toate demersurile necesare ca Republica Moldova să semneze într-o perspectivă cât mai apropiată acordul memorandum şi proiectul de ţară cu FMI„, a spus Valeriu Streleţ.
O delegaţie a FMI se află în prezent într-o vizită de două săptămâni la Chişinău, dar misiunea nu este una de negociere a unui nou acord, ci de pregătire a unor negocieri pentru o misiune ulterioară. Ultimul memorandum cu FMI a expirat în 2013. Documentul prevedea alocarea a 567 de milioane de dolari, dintre care au fost transferate doar 490 de milioane. FMI nu a alocat ultima tranşă din cauză că Republica Moldova nu a îndeplinit o serie de angajamente asumate în cadrul negocierilor.