Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, spune că sentimentele protestatarilor din stradă „pot fi uşor înţelese”, dar cel mai grav lucru, dincolo de tumultul nemulţumirilor populaţiei, „este, totuşi, frauda bancară”.
„Sentimentele protestatarilor din Moldova pot fi uşor înţelese, văzând progresul limitat la capitolul luptei cu corupţia, dar și la cel al reformei justiţiei. Dar cel mai grav lucru e, totuși, frauda bancară”, spune Tapiola într-un interviu oferit Ziarului de Gardă.
Pentru un stat bogat devalizarea a 15% din Produs Intern Brut (PIB) poate să nu fie un lucru atât de „ponderabil”, susţine Tapiola, însă pentru un stat precum Republica Moldova „15% din PIB e o fraudă enormă”.
„Totodată, oamenii sunt și mai îngrijoraţi de acţiunile politicienilor de după comiterea acestei fraude. Abordez aceste chestiuni în cadrul tuturor întrevederilor pe care le avem cu autoritățile Republica Moldova. Discutăm, în primul rând, ce e de făcut. Este foarte important să se dea o definiţie a căii pe care să o urmeze Moldova în continuare. Or, până în momentul în care o guvernare nu are o idee foarte clară despre cum vrea să arate ţara în viitorul imediat și mai îndepărtat şi, mai ales, până în momentul în care nu are un plan care să asigure paşii prin care se va ajunge acolo – lucrurile nu se vor mişca„, subliniază șeful Delegației UE la Chișinău în interviu.