Republica Moldova ar putea urma exemplul Georgiei în combaterea corupției, așa cum Georgia a adoptat modelul Estoniei. De această părere este Eka Tkeshelashvili, fostul viceprim-ministrul georgian, în prezent președinte al Institutului pentru Studii Strategice din Tbilisi.
„Georgienii au început să lupte împotriva corupției, fiind conduși de speranța, credința și convingerea că ceva va putea fi schimbat. Constituirea Consiliilor populare pentru monitorizarea activității autorităților anti-corupție e un semn pentru acest deziderat. Și rezultatele nu au întârziat să apară. Suntem state asemănătoare, cu rădăcini sovietice. De aceea, cred că Republica Moldova ar putea învăța din experiența noastră, la fel cum noi, în trecut, am învățat de la estonieni”, a declarat fostul vicepremier al Georgiei în cadrul unui atelierul de lucru organizat de Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) cu privire la bunele practici în domeniul reformelor şi strategiilor anticorupție.
În cadrul atelierului „Reforme şi Strategii Anticorupţie – Bune practici din Croaţia şi Georgia”, participanții au aflat mai multe despre progresele obținute de aceste țări în combaterea corupției, măsurile întreprinse și instrumentele aplicate, se arată într-un comunicat de presă.
IPRE a mai organizat în luna septembrie un atelier de lucru în care a fost prezentată și studiată experiența DNA-ului de la București. La eveniment au fost invitați Nistor Călin, procurorul-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupției (DNA), și Cristi Danileț, judecător, membrul Consiliului Superior al Magistraturii din București.