Fostul premier de la Chişinău Ion Sturza consideră că actuala situaţie din Republica Moldova este un mic accident istoric, o sincopă regretabilă.
Sturza a vorbit despre acest lucru în cadrul Forumul de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Repulicii Moldova.
În luarea sa de cuvânt, fostul prim-ministru a criticat, de asemenea, şi politica Parteneriatului Estic.
“Ideea de a crea un <<ring al prietenilor Uniunii Europene>>, un fel de bandă de securizare dintre UE și Federația Rusă, la un moment dat a stârnit acele reflexe care au dus la dezastrul din Ucraina, la anexarea Crimeii. Până la urmă alte state din zonă, sub presiuni interne și externe, au abandonat ideea de apropiere de UE. Ultima speranță era Republica Moldova – dar și aici s-a întâmplat ce s-a întâmplat… S-a încercat să se substituie acel program pragmatic care se numea <<bani în schimbul securității și stabilității la granițele UE>> cu implementarea unui program mai subtil care presupunea cu Acorduri de Asociere. Acesta de fapt însemna o perspectivă europeană poate firească pentru țările din zonă în schimbul unei promisiuni europene, dar fără bani. (…) Cele 500 milioane euro promise Ucrainei și cele 100 milioane euro pentru Republica Moldova nu sunt de ajuns pentru a stabiliza țările respective. Și, din păcate, toată această politică de vecinătate s-a transformat într-un dezastru, inclusiv pentru Republica Moldova”, a afirmat Ion Sturza, potrivit newsletter-ului “Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă”, realizat de Asociaţia pentru Politică Externă (APE) în comun cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).
Sturza a mai precizat că problema centrală în Republica Moldova nu este de ordin extern, ci mai degrabă de ordin intern.
“Cred că elitele noastre nu au făcut față provocărilor legate de implementarea reformelor pe plan intern. Nici Acordul de Asociere, până la urmă, nu a fost nu numai asumat, ci nici măcar conștientizat sub aspectul provocărilor la care trebuie să se facă față în implementare și avem astăzi situația pe care o avem”, a subliniat fostul şef al Executivului de la Chişinău.
În alocuţiunea sa, Ion Sturza a avertizat că Republica Moldova a devenit un furnizor de instabilitate pentru Europa și că partenerii occidentali nu vor mai tolera situația actual, când deciziile importante în stat sunt luate trans-instituţional, de către diverse grupuri de interese.
“Un alt aspect pe care trebuie să-l înțelegem este că lucrurile în ultimii ani s-au schimbat foarte mult. Prioritățile s-au schimbat dramatic. Și cred că prioritatea numărul unu astăzi pentru Europa este problema securității. Și deja nu mai putem discuta prin prisma stabilizării, e economiei, a reformelor. Moldova trebuie să se gândească care este contribuția ei la noțiunea de securitate în regiune. Moldova niciodată nu a fost un furnizor de securitate. A fost, cel puțin în ultima perioadă, o zonă gri, o zonă de conflict înghețat și așa mai departe. Numai că trebuie să conștientizăm și lucrurile deja sunt clare – Moldova a devenit un furnizor de insecuritate în zonă. Această listă lungă de trafic, de spălare de bani, de trafic cu arme, trafic cu droguri, cu substanțe nucleare etc., a făcut ca opinia, perspectiva, viziunea asupra Republicii Moldova să se schimbe dramatic. Și acesta este un lucru pe care trebuie să-l înțelegem noi pe plan local – că deja jocurile de la Chișinău nu vor mai fi tolerate în aceeași măsură în care au fost tolerate până acum. Vreau să fac o paranteză legată de o discuție pe care am avut-o acum un an și ceva cu un înalt funcționar american din administrația de la începutul anilor 90. L-am întrebat când a fost momentul în care SUA au conștientizat că trebuie să se implice masiv în combaterea corupției în România. Oficialul a spus că atunci când se discuta aderarea României la NATO, deși exista consensul de la Snagov, totuși mai erau deputați în Parlamentul României – din stânga, din partea naționaliștilor – care aveau îndoieli dacă să voteze sau nu. Pentru partenerii occidentali ai României era foarte important ca acest vot să fie cvasi-general sau chiar unanim. Iar decizia finală pentru deputații de atunci a fost luată în casa unui controversat om de afaceri și mogul de presă. Și atunci partenerii occidentali și-au dat seama că dacă într-o țară cu un potențial major de securitate și membră a NATO problemele se rezolvă în casa unui mogul de presă, atunci există o problemă. Și atunci s-a produs declicul. Vă asigur, dragi moldoveni, că acest declic s-a produs și în cazul Republicii Moldova. Și acele mesaje pe care le transmit eu în spațiul public legat de acest subiect nu sunt improvizări ale mele, sunt făcute conștient. Acest declic a avut loc. Nu se va mai tolera ca Moldova să fie un furnizor de insecuritate și ca problemele să fie rezolvate în altă parte decât în spațiul public – în Parlament, Guvern, alte locuri instituționalizate. Asta trebuie înțeles atunci când vorbim despre integrarea europeană a Republicii Moldova”, a conchis Ion Sturza.