Omul de afaceri Ion Sturza rememorează niște scene terifiante din vremea în care a ocupat funcția de premier al Republicii Moldova. Sturza a scris pe Facebook că s-a confruntat cu două situații delicate de-a lungul mandatului său: posibilitatea unui carnagiu în Chișinău și blocarea de către niște demonstranți agresivi a instituțiilor diplomatice ale Republicii Moldova dintr-o zonă de conflict.
Sub genericul „De ce Moldova nu e ferită de atacuri teroriste”, fostul prim-ministru povestește un episod tulburător din istoria recentă a statului de la est de Prut.
„În 1999 un coleg inconștient din „conducerea de vârf” a sancționat capturarea pe teritoriul țării a liderului unei mișcări separatiste, considerată teroristă de statul vizat. Capturarea a fost efectuată de un comando străin, care a intrat ilegal în Moldova sub acoperirea „colegului”.
Nimeni din conducerea executivului, nici a MAI nu fusese pus la curent. Am aflat de acest lucru, deși eram prim-ministru, doar când a parvenit informația că instituțiile diplomatice moldovenești de peste hotare au fost blocate de demonstranți agresivi, parveniți din zona de conflict. În plus, o spun pentru prima dată public, am primit informații că în centrul Chișinăului într-o zonă extrem de aglomerată a fost plasat un automobil capcană cu exploziv extrem de puternic. Nu a explodat doar prin minune, altfel era un carnagiu…
Am ordonat ministrului de Interne să fie adunați toți reprezentanții diasporei respective, vreo 130 la număr, toți cunoscuți de organele de interne, undeva, fie și pe stadion. Și să fie informați că, dacă se întâmpla ceva cu moldovenii, ei rămâneau acolo pe veci. Cam dur, recunosc!
Colaboratorii Ministerului de Interne s-au descurcat perfect! Le voi fi recunoscător toată viața! La scurt timp demonstranții s-au retras de la ambasade, iar „diaspora” a plecat din Moldova”, a notat Sturza.
Fostul premier acuză autoritățile de la Chișinău de lipsă de profesionalism. În viziunea sa, dacă acestea s-ar confrunta cu situații similare pe care a fost nevoit să le administreze în mandatul său, ar da greș. „Suntem noi astăzi feriți de așa ceva? După ce s-a constat unanim că țara este capturată, cine ne garantează că nu se mai face vreo „tranzacție” similară? Cine conduce formal astăzi țara? Când mă gândesc la „triumviratul” Timofti-Candu-Brega, mă apucă jalea și frica.
Țara, fie ea și un pic „pe-o parte”, trebuie guvernată, nu știți voi „cum”, dar cu fermitate, responsabilitate și disciplină! Bâlbâiala „de-a guvernul” ne pune într-un pericol greu de estimat.
Nu mai e timp de jocuri!”, a avertizat Sturza.