Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, spune că Republica Moldova are nevoie de un guvern stabil pentru a reduce dependenţa energetică.
Martin Schulz a făcut declaraţii în acest sens în cadrul întrevederii avute la Bruxelles cu şeful Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu.
Preşedintele Parlamentului European s-a arată îngrijorat de evoluţiile situaţiei politice de la Chişinău.
„Republica Moldova are nevoie de un Guvern stabil, pentru a reduce dependenţa energetică a ţării”, a subliniat Martin Schulz, transmite IPN.
La rândul său, Andrian Candu a dat asigurări că la Chişinău se caută soluţii pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare stabile şi învestirea unui Guvern capabil să-şi asume reforme dureroase, dar necesare.
Candu a purtat discuţii şi cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.
Mogherini a declarat că Uniunea Europeană rămâne angajată faţă de Republica Moldova şi aşteaptă soluţii sustenabile.
„Noi respectăm dinamica politică internă din Republica Moldova şi aşteptăm deblocarea situaţiei de către clasa politică de la Chişinău”, a precizat Federica Mogherini.
Zi dificilă ieri pentru Andrian Candu la Bruxelles, unde reproşurile şi avertismentele oficilalilor europeni la adresa clasei politice de la Chişinău s-au ţinut lanţ.
După ce europarlamentarul Cristian Preda l-a acroşat pe Candu legat de monopolul financiar pe care oligarhul Vladimir Plahotniuc îl deţine asupra PDM, comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătatea, Johanne Hahn, a pus piciorul în prag, în cadrul unei întâlniri, şi i-a transmis spicherului de la Chişinău că viitorul Guvern va trebui să acclereze reformele, subliniind că Republica Moldova are nevoie urgentă de o resetare.
„Apreciez inițiativa dumneavoastră de a veni la Bruxelles pentru a discuta despre problemele țării. R. Moldova are nevoie de o resetare, care ar fi un semn clar că politicienii de la Chișinău au înțelepciunea și determinarea să facă un pas în spate și să lase tânăra generație în față. Este timpul să vă rupeți de trecut și să se formeze o nouă echipă de elite”, a declarat Johannes Hahn, informează presa de la Chişinău.
Hahn a mai precizat că nou Guvern va trebui să treacă rapid la etapa de “curățenie, fără limitări sau preferințe”.
Andrian Candu i-a promis comisarului european: “Republica Moldova nu dorește să fie o țară generatoare de insecuritate în regiune. Prin fapte concrete vom demonstra că țara noastră merită și este capabilă să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic”.
“Moldova a reușit contraperformanța ca într-un an să rateze poziția bună pe care o avea și să ajungă într-un impas politic. Am și eu o întrebare – cum răspundeți apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia, dumneavoastră (PDM – n.r.), Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor într-un nou Guvern? Și al doiea lucru – aș vrea să comentați asupra rolului oligarhilor în politică și în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dumneavostră?”, au fost întrebările adresate de Cristian Preda preşedintelui Legislativului de la Chişinău.
Reacţia lui Candu? A evitat un răspuns în privinţa lui Vladimir Plahotniuc. Andrian Candu declarat că există suficiente forțe europene pentru a forma un guvern pro-european la Chișinău, dar nu exclude o colaborare cu PCRM în martie, la alegerea președintelui Republicii Moldova.
Pierderea credibilității caracterizează situația actuală din Republica Moldova, a subliniat în discursul său raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius: ”Sperăm că după mai multe amânări și confuzie, Republica Moldova să revină și să reia munca pentru a încheia acțiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune, și nu vrem să o vedem îndreptându-se și mai mult în această direcție. Mă tem că de aici veți pleca cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Aș vrea să vă întreb ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influența oligarhilor în procesul politic. Și a doua întrebare: vedeți o posibilă șansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliției pro-europene, și de o lua de la început, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european”.
Situația politică, socială și economică este una îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chișinău a dat dovadă de iresponsabilitate, a atras atenţia și președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea. Europarlamentarul a subliniat că UE a creat premise și i-a oferit Chișinăului o fereastră de oportunitate, care, însă, în prezent pare închisă.
Preşedintele Legislativului de la Chişinău îşi încheie astăzi vizita oficială de două zile în capitala Belgiei.