Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, au prezentat miercuri principalele linii ale revizuirii politicii europene de vecinătate (PEV), definind noua abordare a Uniunii în ceea ce-i privește pe vecinii săi de la est și sud. Cooperarea în domeniul securității va fi prioritatea politicii europene de vecinătate, urmată de dezvoltarea economică și de locurile de muncă pentru tineri.
„Vecinii noștri sunt expuși la aceeași amenințare la adresa securității. Am spus că, prin atentatele de la Paris a fost vizată întreaga Europă. Dar nu este doar Europa, ci într-un fel rădăcinile noastre și valorile noastre comune”, a declarat șefa diplomației europene, potrivit AFP.
„Provocarea noastră cea mai urgentă este stabilitatea în vecinătatea noastră”, a precizat și comisarul Johannes Hahn.
Mogherini a subliniat faptul că politica de vecinătate va include cooperare și în domeniul energiei, aspect sensibil în Europa de Est pe fondul dependenței de Rusia, al combaterii terorismului și crimei organizate, în prevenirea conflictelor și reforma în sectorul securității, precum și în al imigrației legale și ilegale.
„Un parteneriat mai solid cu vecinii noștri este crucial pentru Uniunea Europeană, în contextul în care ne confruntăm cu multe provocări atât în interiorul granițelor noastre, cât și în afara acestora. Atacurile teroriste produse vineri la Paris, dar și atacurile recente din Liban, Egipt, Turcia și Irak arată încă o dată că avem de-a face cu amenințări globale, la care întreaga comunitate internațională trebuie să găsească un răspuns. Împreună trebuie să construim un mediu mai sigur, să încercăm să rezolvăm numeroasele crize din regiunea noastră comună, să sprijinim dezvoltarea și creșterea în regiunile cele mai sărace și să abordăm cauzele profunde ale migrației. Actuala revizuire a PEV a urmărit exact acest scop. Vom promova valorile și interesele noastre comune și îi vom implica totodată pe partenerii noștri într-o cooperare sporită în materie de securitate. Măsurile prezentate astăzi încearcă să ofere modalități de a consolida reziliența societăților noastre și ale partenerilor noștri, precum și capacitatea noastră de a lucra împreună în mod eficace pentru scopuri comune”, a declarat Federica Mogherini.
„Provocarea cea mai urgentă cu care ne confruntăm este stabilizarea situației din vecinătatea noastră. Conflictele, terorismul și radicalizarea sunt amenințări pentru noi toți. Însă și sărăcia, corupția și proasta guvernare sunt o sursă de insecuritate. Acesta este motivul pentru care ne vom reorienta relațiile cu partenerii, atunci când acest lucru este necesar, asupra intereselor pe care le împărtășim cu adevărat. Printre acestea se numără în special dezvoltarea economică, cu un accent deosebit pe ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și pe competențe”, a adăugat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.
UE propune reorientarea relațiilor cu vecinii săi pentru a aborda prioritățile politice pe care ambele părți le consideră drept bază a parteneriatului. Această opțiune va fi discutată cu partenerii și este foarte importantă pentru întărirea sentimentului de implicare și responsabilitate a acestora. Se urmărește, de asemenea, implicarea mai strânsă a statelor membre în definirea și punerea în aplicare a politicii în țările vizate de politica de vecinătate.
Noua PEV va introduce o serie de noi metode de lucru, inclusiv abolirea tradiționalului pachet anual de rapoarte pentru fiecare țară. Raportarea va fi mai bine adaptată naturii și calendarului de lucru proprii fiecărei relații.
Noua PEV va încerca să utilizeze resursele financiare disponibile într-un mod mai flexibil, astfel încât UE să poată reacționa mai rapid la noile provocări apărute în zona de vecinătate. Se prevede o implicare mai puternică a societății civile, a partenerilor sociali și a tineretului.
Politica de vecinătate, prevăzută cu un buget de 15,4 miliarde de euro pentru 2014-2020, se referă, în sud, la Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Teritoriile palestiniene, Siria și Tunisia, iar în est la Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.