Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a publicat lista persoanelor care au participat la vânătoarea de ieri din preajma localităţii Stoicani, raionul Soroca, în urma căreia un tânăr a fost rănit.
„Vânătoarea continuă să facă victime. Am primit acum lista participanţilor la tragica vânătoarea de ieri, însă nu sunt convins că aceştia au fost unicii protagonişti ai debandadei de la Soroca”, a scris astăzi Valeriu Munteanu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Conform documentului, vânătoarea a fost autorizată, iar la ea au participat șapte vânători, printre care și victima – Mihail Caziar, în vârstă de 22 de ani.
Cei şapte vânători sunt: Cornel Vitalie, brigadierul grupei de vânători, Taran Ghenadie, Zabrian Andrei, Rangă Eduard, Lisnic Valentin, Manin Victor şi Caziar Mihail.
Ministrul Mediului crede că participanții la vânătoare au încercat să muşamalizeze incidentul, copiat aproape la indigo după cazul „Pădurea Domnească”.
Autorităţile au întocmit un dosar penal pe acest caz.
Procuratura Generală susţine că la vânătoare a luat parte şi un angajat al Direcţiei SIS Floreşti.
„Pesemne că învățămintele accidentului de la vânătoarea din Pădurea Domnească nu au fost trase”, a notat anterior Munteanu pe reţeaua de socializare.
Tânărul de 22 de ani, Mihail Caziar, ar fi fost „rănit, prin împușcare, în zona ochilor”.
„Iar coincidențele cu evenimentul fatal din decembrie 2012, nu se opresc aici; protagoniștii vânătorii au fost reprezentanți «de vază» ai protipendadei moldovenești, iar fapta, s-a încercat a fi ascunsă…”, se mai arată în postarea de ieri a ministrului.
Pe 23 decembrie 2012, tânărul om de afaceri Sorin Paciu a fost împuşcat mortal în timpul unei partide de vânătoare în Pădurea Domnească, unde au mers la vânat mistreţi peste 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori.
Drama care a scos la iveală toate lacunele instituţiilor de stat din Republica Moldova şi a fost tăinuită de toţi participanţii la vânătoare timp de două săptămâni.
La vânătoarea fatală au luat parte o serie de politicieni, oameni de afaceri, judecători şi procurori, dintre care o mare parte din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.
Printre aceştia (cu funcţiile pe care le deţineau în acel moment), procurorul general, Valeriu Zubco, judecătorul Ion Pleşca, preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, judecătorul Gheorghe Creţu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, directorul Agenţiei de Stat „Moldsilva”, Ion Lupu, directorul Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”, Denis Irimciuc, directorul I.S. „Registru”, Serghei Răilean.
Alături de judecători şi procurori, la partida de vânătoare din Pădurea Domnească au fost mai mulţi oameni de afaceri care administrează companii controlate de controversatul om de Vladimir Plahotniuc. Printre aceştia: Ghenadie Sajin, director al „FinparInvest”; Serghei Latîş, director al „Media Production SRL”; Boris Buga, director al filialei „Tirex-Petrol”; oamenii de afaceri Valeriu Guzun şi Iurie Nastas.
După ce omorul din Pădurea Domnească a ajuns în atenția publică, Parlamentul a format o comisie de anchetă pentru a cerceta crima. La trei săptămâni de audieri şi reconstituiri, membrii comisiei au confirmat că omorul lui Sorin Paciu a fost tăinuit şi că instituţiile de drept, în frunte cu procuratura condusă pe atunci de Valeriu Zubco, au muşamalizat cazul, au distrus şi falsificat probe, au intimidat martori şi au manipulat opinia publică.