Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) a lansat marțu într-o conferință de presă, un apel public către conducerea Republicii Moldova.
Tinerii se arată nemulțumiți de situația social-politică și economică din Republica Moldova, marcată de birocrație excesivă, corupție și instabilitatea sistemului financiar-bancar, care afectează condițiile favorabile dezvoltării tinerei generații.
„Asistăm la o luptă înverșunată pentru influență și interese, pentru controlul politic al instituțiilor de drept, cu scopul de a comite eventuale fraude și spălări de bani. Tânăra generație a fost de prea multe ori ignorată, iar doleanțele sale nu au fost ascultate practic niciodată”, a precizat Vlad Bilețchi, președintele AO „Onoare, Demnitate și Patrie”.
În acest context, tinerii au înaintat un apel public adresat Președinției, Guvernului, Parlamentului Republicii Moldova, precum și tuturor partidelor politice, unde au stipulat o serie de revendicări, precum: crearea de șanse reale pentru tineri, care să stopeze valul de emigrări, consultarea tinerilor în cadrul proceselor decizionale, continuarea reformei educației, modificarea articolului 13 din Constituție cu privire la limba de stat etc.
De asemenea, membrii asociației au cerut întrevederi de urgență cu reprezentanții instituțiilor-cheie ale statului, pentru a le fi auzite revendicările și pentru a propune soluții. „Știm foarte bine că la moment toate întrevederile cu societatea civilă sunt cu ușile închise, cu puțină mediatizare, iar reprezentanții sunt aleși selectiv. De aceea, dorim ca părerea noastră să conteze și să avem un cuvânt de spus la luarea deciziilor, pentru că tinerii sunt viitorul țării”, a menționat Corina Bezer, co-președinte al AO „Onoare, Demnitate și Patrie”.
Tinerii și-au exprimat îngrijorarea față faptul că statul nu crează condițiile necesare pentru dezvoltarea tinerilor la ei acasă și din acest motiv, aceștia aleg să plece peste hotare. „Sistemul educațional corupt, rata mare de șomaj, lipsa de perspectivă determină tinerii să plece din țară în căutarea unui viitor mai bun. Noi am ales să rămânem aici, acasă și să luptăm pentru ceea ce ne aparține”, a mai precizat Maxim Bețivu, membru al asociației.