Președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, Anatol Ursu, este unul dintre laureații primei ediții a Galei premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice, desfășurată la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.
Distincțiile au fost stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialisti pe problematica românilor de pretutindeni: prof. univ. Nicolae Saramandu, Institutul de Fonetică si Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Române; prof.univ. Manuela Nevaci, cercetător științific, Institutul de Fonetică și Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Romane; dr. Dorin Lozovanu, etnograf în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”; Vlad Cubreacov, jurnalist, expert pe problematica minoritatilor românilor din spațiul ex-sovietic și prof.univ. Radu Baltasiu, directorul Direcției Români din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR.
„Invitaţia şi premiul pe care l-am primit au fost o onoare pentru mine, în virtutea mea de român, apărător şi promotor al valorilor naţionale în stânga Prutului. Dar trebuie să fiu sincer, acest premiu nu este meritul meu personal, ci al tuturor Tinerilor Moldovei care zi de zi sunt implicaţi în acţiuni de promovare a idealului Unirii”, a declarat pentru InfoPrut Anatol Ursu, președintele Tinerilor Moldovei.
Tot din Republica Moldova a fost premiată Irina Guțu, reprezentant al Acțiunii 2012 de peste Prut. Aceasta a primit distincția din partea ICR pentru activitatea intensă legată de promovarea identității și culturii române, începând cu anul 2011, incluzând stabilirea bazelor unor ONG-uri, precum Fundația „Regina Elena” și Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene, precum și desfășurarea proiectului „Veșnicia satului în online”. „Premiul de excelență pe care l-am primit este o dovadă a faptului că proiectele pe care le desfășurăm împreună cu membrii Platformei Unioniste Acțiunea 2012 sunt o normalitate. Republica Moldova este statul în care românii nu sunt o minoritate etnică, iar existența a două state ale aceluiași popor este o anormalitate care trebuie remediată cât mai curând”, a precizat pentru InfoPrut Irina Guțu.
Un alt laureat din stânga Prutului a fost Nicolae Dandiș, primar la Cahul.
În cadrul Galei ICR a fost recunoscută și valoarea unor vârfuri ale comunităților românești din Albania și Macedonia: Ilia Gjoka — Liga Aromânilor din Albania; Pano Bakalli — președintele Fundației Naționale N. Iorga din Saranda; Pandi Bello și Elvis Toci; profesorul Petar Atanasov, apreciat specialist în dialectologie din Balcani.
Din Bulgaria, au fost premiați: Ivo Gheorghiev — președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria; Victor Mișu — Asociația Vlahilor din Bulgaria; Nicolae Pacev—autorul lucrării „Regiunea Koslodui din Antichitate până în Evul Mediu”.
De asemenea, distincții au primit și reprezentanții românilor din Serbia: Zavisa Zurz — președintele Asociației Ariadnae Filum; Stefan Mihailov — vicepreședinte al Comunității Românilor din Serbia — Voivodina; Predrag Balașevici — președintele Partidului Neamul Româneasc; Dușan Pârvulovici — președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin și părintele Boian Alexandrovici.
Pe lista laureaților au fost menționați și reprezentanții românilor din Ungaria: Eva Iova — redactor-șef „Foaia Românească”; Margareta Tat — primar comuna Micherechi; Maria Berenyi — director Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria.
Din Ucraina au fost premiați: Anatol Popescu — președintele Asociației Național-Culturale a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia” ; Victor Popescu — coordonator, director artistic al ansamblului „Dor basarabean” din Utkonosovka, raionul Ismail; Zinaida Pinteac — președinte Asociația Creștin — Democrată din Frumușica Veche, raionul Staroselie; Nicolae Moșu — președinte Asociația Valul lui Traian, raionul Tatarbunar; Vasile Tărâțeanu — poet; Liza Pricop — Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei și Eugen Pătraș.
Gala a inclus momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, etnici români, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR.
Amfitrionii evenimentului au fost Marian Voicu, realizator TVR, jurnalist specializat în problematica românilor de pretutindeni, și Stela Botez, interpretă de muzică populară românească din Basarabia.
La gală au fost prezenți deputați și senatori, reprezentanți ai Patriarhiei Române, ai Academiei Române și ai Academiei Republicii Moldova, personalități culturale și jurnaliști.