Condiţiile de detenţie din penitenciarele Republicii Moldova s-au aflat pe agenda de discuţii a preşedintelui Comisiei de monitorizare a APCE, Stefan Schennach, aflat într-o vizită la Chişinău.
Schennach s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
Punctul fierbinte al întrevederii l-a reprezentat tema condiţiilor de detenţie în care sunt ţinuţi fostul premier Vlad Filat şi Grigore Petrenco, însă mai multe detalii despre vizita de ieri a emisarului APCE la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde este încarcerat Filat, nu se găsesc în comunicatul care a fost expediat presei.
„Funcționarea instituțiilor democratice nu arată prea optimist în Republica Moldova, dar au fost întreprinse unele măsuri de îmbunătățire a situației”, a menționat Stefan Schennach, potrivit presei de la Chişinău.
La întrevedere, Andrian Candu a trecut în revistă acţiunile de ajustare a legislației Republicii Moldova la standardele europene, menționând importanța reformelor profunde în justiție, care să redea încrederea cetățenilor într-un act al justiției echitabil, să asigure supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului.
Drepturile omului în Republica Moldova au ajuns „bătaia de joc a guvernanților”, se arată într-o scrisoare trimisă recent de Amnesty International Moldova Ministerului Justiţiei de la Chişinău şi Departamentului Instituțiilor Penitenciare, prin care a solicitat informații privind condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13 și modul în care deținuților li se asigură drepturile vizate în art. 3 și art.6 CEDO.
„Amnesty International Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la informația despre tratamentul inuman și degradant din cadrul detenției preventive, care poate afecta deținuții Penitenciarului nr.13 din mun. Chișinău, informație menționată și în Rapoartele Comitetului de Prevenire a Torturii, informații cunoscute publicului larg și foarte des menționate în ultimele hotărâri CEDO, vizând art. 3 (interzicerea torturii). În pofida atmosferei politice tensionate în jurul unor dosare recente, reiterăm necesitatea respectării obligațiilor internaționale asumate de către Republica Moldova, derivate din calitatea sa de membră a Consiliului Europei, parte a Curții Europene a Drepturilor Omului. Republica Moldova este obligată să asigure faptul, că nicio persoană nu este supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante în cadrul detenției sau în orice altă situație. Atât în cazul lui Grigore Petrenco și al activiștilor săi, cât și în cazul lui Vladimir Filat, învinuirile trebuie să fie instrumentate în cadrul unui proces public echitabil, de către o instanță de judecată independentă, într-un termen prompt”, se arată în scrisoarea Amnesty International Moldova.