Un studiu realizat de Centrul de Cercetări Demografice al Academiei de Ştiinţe oferă concluzii sumbre privind speranţa de viaţă a cetăţenilor Republicii Moldova.
Potrivit studiului, speranţa de viaţă a acestora este cu 10 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană.
Autorii studiului susţin că femeile din Republica Moldova trăiesc mai mult decât bărbaţii, în medie 62 de ani, dar îşi petrec mulţi ani din viaţă măcinate de boli. În ceea ce priveşte bărbaţii, aceştia au o speranţă de viaţă de peste 54 de ani, dintre care 47 îi petrec fără a se confrunta cu mari probleme de sănătate.
Din studiu mai reiese că oamenii din zona rurală trăiesc mai puţin şi cu o speranţă de viaţă mai mică decât cei din oraşe. Media de viaţă la sat este de 57 de ani, în timp ce în mediul urban aceasta se apropie de 61 de ani.
Cum ar putea fi îmbunătăţită această realitate demografică negativă? Autorii studiului sunt de părere că serviciile medicale de calitate trebuie să fie mai accesibile pentru persoanele vulnerabile social, iar polița de asigurare medicală ar trebui să acopere mai multe servicii.
Statisticile internaţionale arată că 45 la sută din banii cheltuiţi de cetăţenii Republicii Moldova pentru sănătate sunt plăţi suplimentare serviciilor acoperite de poliţă. Acest indice de cheltuieli îl depăşeşte de patru ori pe cel din UE.