România ar putea desemna un ambasador cu însărcinări speciale care să dialogheze cu toate instituțiile din Republica Moldova și care să fie recunoscut ca atare și de SUA, și de Germania. Aceasta este opinia fostului ministru de Externe de la București, Cristian Diaconescu.
„Este posibil ca Guvernul României, pe actuala legislație, să desemneze un ambasador cu însărcinări speciale, cu mai mare capacitate decât ambasadorul bilateral, care să poarte dialogul în numele României cu toate instituțiile din Republica Moldova și, ca pe baza acestor discuții, să poată fi acceptat și la Washington, Berlin”, a declarat marți fostul ministru de Externe în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV.
Diaconescu a ținut să precizeze că „este momentul pozițiilor clare” între Republica Moldova și România și că paleativele nu mai au efect și sens în stânga Prutului.
„Acolo e un popor traumatizat și care așteaptă măsuri. Paleativele nu își mai au niciun fel de rost. (…) Față de situația strategic-regională nu ne putem permite prea multe judecăți emoționale. Ei, în Republica Moldova, au intrat într-o relație de parteneriat cu UE în mare măsură datorită sprijinului României. Din acest punct de vedere și Bruxelles-ul a avut o logică. Ei, acum, nu știu cât de conștienți sunt în ce miză se află pentru că, dacă iau exemplul unei țări cum e Ucraina, vor înțelege că treptat, cu toată agresiunea nedreaptă pe care a suferit-o Ucraina, Ucraina și-a pierdut rolul de partener în dialogul cu Occidentul. Dacă acest lucru se va întâmpla cu Moldova, din acel moment nu va mai conta pentru zona occidentală cum și-au făcut averile și cine conduce pentru că nu ei reprezintă statul”, a punctat fostul șef al diplomației de la București.