Ce se întâmplă pe Aeroportul militar al separatiștilor de la Tiraspol?
În 2012, autorităţile la Kremlin au recunoscut că întreprinseseră lucrări de renovare a pistei, sub pretextul evacuării a 8 elicoptere învechite, „vestigii” ale unei escadrile a fostei armate a 14-a a Uniunii Sovietice. Modernizarea aerodromului, dotarea pacificatorilor ruşi cu armament nou, fără înştiinţarea Chişinăului, a stârnit atunci diverse speculaţii ale experţilor, între care aceea că Rusia şi-ar consolida prezenţa militară la Nistru ca răspuns la planurile amplasării scutului american antirachetă în România.
Speculaţiile par acum a se confirma cu lux de amănunte.
Un set de acte şi scheme au ajuns pe adresa redacţiei Realitatea.md care atestă faptul că Aeroportul de la Tiraspol ar fi fost reutilat şi transformat într-un aerodrom militarizat „până-n dinţi”.
Conform materialelor, aerodromul are o pistă de 2.500 de metri ce permite aterizarea avioanelor militare și a celor de mare tonaj. Pe teritoriul aerodromului a fost construit un orășel militar unde sunt dislocate mai multe grupuri operative ale armatei ruse, dispeceratul central, statul major și posturile santinelelor.
Aceeași sursă indică că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre aceasta în ședința Consiliului Suprem de Securitate din data de 22 ianuarie. Atunci autoritățile de la Kremlin au declarat că la întrunire s-a discutat despre situația din Republica Moldova.
Aceleași surse indică că doi dintre organizatorii protestelor de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, și preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, ar primi indicații directe de la administrația Putin.
În documente se mai arată că Dodon și Usatîi sunt cordoonați de oameni diferiți. Unul dintre ei ar fi șeful Direcției prezidențiale privind relațiile interculturale și interregionale cu statele străine, Vladimir Cernov, ex-ofițer KGB. Doar că cei doi politicieni au roluri diferite. Renato Usatîi este element destabilizator și este instruit ca atare, iar Igor Dodon trebuie să acționeze ca o opoziție constructivă. Mai mult, potrivit indicațiilor directe de la Kremlin, Dodon și Usatîi ar trebui să provoace cu orice preț alegeri anticipate în Republica Moldova.