NATO susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi doreşte consolidarea parteneriatului. Declaraţia îi aparţine adjunctului secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, şi a fost formulată după întrevederea cu şeful diplomaţiei de la Chişinău, Andrei Galbur.
Într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice se precizează că cei doi oficiali au discutat „despre consolidarea parteneriatului între Alianţa Nord-Atlantică şi Chişinău. Alexander Vershbow a mulţumit Republicii Moldova pentru contribuţiile constante la misiunea din Kosovo şi a subliniat că toate statele NATO susţin suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”.
„În cursul întrevederii, adjunctul secretarului general NATO a reiterat susţinerea Alianţei pentru reformele din Republica Moldova şi pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi securitate din această ţară. NATO şi state membre NATO vor continua să ofere asistenţă Republicii Moldova în sensul înfiinţării unei armate moderne, dinamice şi echipată corespunzător, interoperabilă cu armatele altor state”, se mai arată în comunicatul NATO.
„Iniţiativa de Construire a Capacităţii de Apărare, susţinută cu ocazia summitului din Ţara Galilor (septembrie 2014), permite oferirea de asistenţă Republicii Moldova în consolidarea şi modernizarea forţelor armate şi în reformarea structurilor de securitate naţională. Alexander Vershbow salută progresele înregistrate de Republica Moldova prin noua Strategie de Securitate Naţională, un pas important, care va permite ţării să identifice capabilităţile militare necesare”, subliniază Alianţa Nord-Atlantică.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat recent că intenţionează să crească în mod substanţial desfăşurarea de arme grele, vehicule blindate şi alte echipamente militare în statele NATO din Europa Centrală şi de Est.
Administraţia de la Casa Albă susţine că această mişcare are ca scop descurajarea agresiunii Rusiei în regiunea ex-sovietică.
Oficialii americani spun că în 2017 bugetul pentru arme şi echipamente suplimentare va fi majorat cu mai mult de 3,4 miliarde de dolari pentru cheltuielile militare ale Statelor Unite în Europa, o mărire cu 789 de milioane de dolari peste fondul actual.
Infrastructura de arme va fi folosită de către forţele americane şi NATO pentru a menţine permanent în regiune o brigadă de luptă înarmată complet.
„Aceasta este o treabă foarte importantă, iar ruşii îşi vor ieşi din minţi”, spune Evelyn N. Farkaş, care a ocupat până de curând la Pentagon postul de secretar asistent adjunct pe probleme de apărare, specialist de top pe zona euroasiatică.„Este un semnal enorm de angajament în descurajarea Rusiei, pentru consolidarea Alianţei şi pentru parteneriate cu state precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia”, a adăugat experta.