Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, consideră că ceea ce poate fi considerat profund și fundamental este proiectul de integrare economică, de impunere a reformelor la Chișinău și cel de lungă durată, de uniune politică, proiect care să ducă la dezideratul de reintegrare a țării.
„Și atunci când vorbim de profund și fundamental, trebuie să ne gândim la un proiect cu mult mai serios de integrare economică, impunerea unor reforme serioase la Chișinău, inclusiv în reformarea sistemului politic, și nu în ultimul rând să ne gândim la un proiect de lungă durată, de uniune politică, care ne-ar duce la rezultatul pe care ni-l dorim – dezideratul de reintegrare a țării”, a declarat omul de afaceri în cadrul lansării raportului Expert Forum.
În viziunea lui Sturza, uniunea politică dintre România și Republica Moldova s-ar putea realiza într-un termen de 8-10 ani, cu sprijin susținut financiar din partea Bucureștiului. „Să se aloce 5 miliarde de euro pe 5 ani pentru modernizarea şi compatibilizarea infrastructurii, armonizarea sistemului financiar, creşterea competitivităţii economiei, modernizarea statului, creşterea nivelului de trai. Par mulţi bani, în realitate – nu. Doar 0,8 % din PIB-ul anual, 2,5 % din buget. În schimbul acestui efort moderat din partea poporului român din Ţară vom putea: moderniza rapid Republica Moldova; contribui semnificativ la creşterea economică a României; face posibilă o integrare de facto economică a celor doua state româneşti; realiza o uniune politică în 8-10 ani”, a explicat Ion Sturza.
Fostul prim-ministru de la Chișinău a subliniat că tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova îşi leagă speranţa personală, a familiei, de România, prin acceptarea cetăţeniei, prin mutarea afacerilor în dreapta Prutului. Ca urmare, creşte şi responsabilitatea României faţă de fraţii de peste Prut care vorbesc aceeaşi limbă şi au o istorie comună, a mai spus Ion Sturza.