Republica Moldova nu este conectată la o zonă economică mare, aflându-se pe granița dintre lumi, pe falia neutralității, iar această inerție în a alege o variantă, spre Vest sau spre Est, o ține blocată. De această părere este expertul în economie Petrișor Peiu, care a ținut sâmbătă la Chișinău o prelegere sub genericul „Analiza scenariilor posibile de viitor pentru Republica Moldova” .
Evenimentul a fost organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală „Radio DATINA” și cu sprijinul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).
„Nu este alt parcurs pe care și-l imaginează Uniunea Europeană decât Acordul de Asociere, dar asta nu înseamnă integrare, ci că ești în rând cu Ucraina sau cu Armenia”, a vorbit Peiu despre perspectiva aderării Repubicii Moldova la UE. „Uniunea Europeană se teme să înglobeze un teritoriu neclar, cu serioase probleme de securitate”, a precizat acesta, adăugând și că Bruxelles-ul este ocupat în prezent să găsească rezolvări la alte probleme, precum cea a refugiaților.
Petrișor Peiu a apreciat că ieșirea din impas a Republicii Moldova s-ar putea realiza prin intrarea sub umbrela NATO, care ar soluționa problema de securitate, punct nodal în viziunea experților.
„Este iluzoriu să crezi că în lipsa unor tratate, a unor obligații către Occident poți evita mari acte de corupție”, a apreciat Peiu, care a făcut referire și la „jaful secolului”. „Cetățenii Republicii Moldova vor plăti prin TVA sau altceva zeci de ani consecințele furtului miliardului”, a avertizat acesta. „Când ești pe graniță, nimeni nu te poate oblige să faci nimic. În România nu se întâmplă asta, sunt pedepsiți premieri, miniștri. Când ești pe graniță nu atragi firme, nu atragi bani, iar situația de înapoiere va continua”, a menționat Peiu, care a amintit și de regiunea transnistreană, plasată „la granița graniței”. „Și ei sunt ai nimănui acolo, nu răspund în fața nimănui, nu au nicio obligație”, aspecte care în opinia lui Petrișor Peiu generează prăpastia economică în care această regiune se regăsește.
O soluție pentru ieșirea din criza prelungită cu care se confruntă Republica Moldova ar fi unirea cu România, a punctat specialistul Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN). „Este o chestiune reală, de discutat între specialiști, în mediul academic. Să imaginăm un model, să vedem care sunt costurile, cum poate fi această Unire făcută”, a îndemnat Petrișor Peiu.
„Republica Moldova nu mai poate plăti decât pensii și salarii. Sunt oprite toate proiectele de investiții. Este sinucidere politică semnarea unui acord cu FMI. FMI are anumite condiții: să se ajusteze tarifele la utilități, BNM să aibă guvernator, ceea ce s-a îndeplinit, iar bugetul, adică cetățenii, să dea bani pentru a acoperi gaura rămasă după furtul miliardului. Toate guvernele știu că este o sinucidere să semnezi un acord cu FMI în acest context”, a declarat expertul FUMN.
Prelegerea este parte a seriei de evenimente desfășurate sub genericul „Mai bine pentru tine. Mai bine pentru Republica Moldova”, ținute de specialiști din România în mai multe localități din stânga Prutului, destinate cadrelor didactice, directorilor și inspectorilor școlari, dar și tuturor celor interesați de soluții pentru asigurarea unui viitor mai bun, comun pentru cele două state românești.
Pe 25 februarie, expertul în educație Marian Staș, absolvent al „John F. Kennedy School of Government” de la Universitatea Harvard din SUA a ținut la Chișinău prelegerea „Școala pe bune”, cu accent pe aspecte ale Reunificării, în fața a 100 de cadre didactice, directori de instituții de învățământ și inspectori școlari. În cadrul dezbaterii, Marian Staș a vorbit despre rolul și mizele profesorului în reforma din educație, despre sistemul de învățământ românesc și soluțiile pentru modernizarea acestuia.