Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, cerându-i explicații în legătură cu apariția unor informații privind desfășurarea în Zona de securitate a unor acțiuni de recrutare a locuitorilor din Republica Moldova în armata Federației Ruse.
Viceministrul de externe Lilian Darii și-a exprimat nedumerirea fată de acțiunile care poartă un caracter provocator, precizând că acestea contravin legislației Republicii Moldova și normelor dreptului internațional. El a cerut șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse să intervină în această situație pentru a contribui la încetarea unor asemenea acțiuni, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.
În acest context, Darii a ținut să reitereze poziția oficială a Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.
În timp ce în Legislativul de la Chişinău, deputaţii comunişti, cei democraţi şi socialiştii au votat o declaraţie privind caracterul inviolabil al suveranităţii, independenţei şi neutralităţii statului, la Tighina, pe teritoriul ocupat de separatiştii transnistreni, unde „caracterul inviolabil al suveranităţii, independenţei şi neutralităţii statului” este mai mult decât violabil, Federaţia Rusă recrutează în armată cetăţeni ai Republicii Moldova.
În luna februarie, ieşea la lumină faptul că sute de cetăţeni ai Republicii Moldova au luptat de partea rebelilor pro-ruşi în conflictul separatist din estul Ucrainei – în Doneţk şi Lugansk. Potrivit procurorilor de la Chişinău, separatiştii le promiteau până la 3.000 de dolari pe lună pentru servicii de mercenariat. Legislaţia actuală a Republicii Moldova prevede o pedeaspă de 10 de închisoare pentru persoanele care prestează servicii de mercenariat peste graniţe.