Recviemul economic răsună din toate părţile în regiunea separatistă transnistreană.
Deficitul de valută cu care „apendicele” separatist creat de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova se confruntă de 4 luni încoace îşi produce efectul domino.
Criza valutară trage după ea acum şi debutul unei penurii alimentare în stânga Nistrului. Potrivit Mold-Street, în magazinele din regiunea transnistreană a dispărut o mare parte din cantitatea de marfă de primă necesitate. Acest crah alimentar riscă să fie acutizat şi de o altă iminenţă: cel mai pare producător de panificaţie din regiune, deţinut de grupul Sheriff, a anunţat că, din cauza acutelor probleme economice cu care se confruntă, ar putea să îşi sisteze activitatea. O altă victimă comercială trecută pe „pomelnicul” crizei valutare nistrene. Managerii Combinatului de panificaţie de la Tiraspol spun că nu mai pot cumpăra materie primă de peste hotare, iar rezervele din stocuri sunt suficient doar pentru câteva săptămâni.
Tăvălugul valutar nu se rezumă doar la acest sector economic. Potrivit postului de televiziune TSV, putem deja vorbi şi de o criză a carburanţilor în regiunea transnistreană. Rezervele de petrol la Sheriff, care este şi cea mai importantă companie petrolieră şi care provizionează cu produse petroliere aproape toată regiunea, sunt în pericol de a se epuiza.
În tot acest timp, la antipodul tragicei realităţi sociale, lupta politică e în toi.
Evgheni Şevciuk, liderul separatist din regiunea transnistreană, ar putea repeta scenariul ieşirii din scenă a fostului şef al administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, se arată într-o analiză din publicaţia BNE IntelliNews.
„Evenimentele actuale sunt izbitor de asemănătoare cu evoluţiile din 2011, când Şevciuk l-a înlocuit (cu sprijinul Rusiei şi al consorţiului Sheriff) pe predecesorul său, Igor Smirnov, care căzuse din graţiile Moscovei pentru presupusa sifonare a banilor publici”, se arată în articol.
Cinci ani mai târziu, Evgheni Şevciuk este în aceeaşi situaţie: asupra sa planează acuze de devalizare a fondurilor publice (altfel spus, a banilor Rusiei, „inima” financiară a regiunii transnistrene), rating-ul său politic este în cădere liberă, economia este în plină implozie, luptele intestine se ţin lanţ, iar aşa-zisul „guvern” separatist este la un pas de insolvenţă. Iar grupul Sheriff, care controlează la ora actuală Sovietul Suprem de la Tiraspol, „plănuieşte o manevră similară pentru obţine iarăşi sprijinul financiar al Rusiei, înlocuindu-l pe Şevciuk cu un nou candidat, cel mai probabil Vadim Krasnoselski, din partidul Obnovlenie”.
Presa de la Moscova nota recent că Sheriff a devenit un adevărat gigant monopolist care cucereşte teren după teren în toate segmentele economiei, iar orice investiţie făcută în stânga Nistrului intră imediat într-un conflict de interese cu acest concern comercial. Jurnaliştii ruşi susţin că la baza acestui monopol stau şi nenumăratele indulgenţe de care concernul Sheriff a avut parte în timpul conducerii lui Igor Smirnov.
În luna februarie, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns în vizorul Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse, fiind suspectat că ar fi folosit în alte scopuri banii destinaţi regiunii transnistrene.
Rogozin ar fi devalizat fondurile de la Moscova destinate achitării pensiilor, salariilor populaţiei din stânga Nistrului şi pentru acoperirea găurilor financiare din bugetul separatiştilor.
Banii pentru aceste plăţi ar fi fost transferaţi, însă nu au mai ajuns la destinaţie. Cum ar fi fost deturnate fondurile? Dmitri Rogozin, în complicitate cu Evgheni Şevciuk, folosind anumite scheme financiare, ar fi sifonat banii Rusiei în conturi din zone off-shore.
Recent, Şevciuk a afirmat că Moscova i-ar fi propus să preia o funcţie importantă în Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Şevciuk s-a rezumat doar la acest detaliu, refuzând să ofere mai multe informaţii. Întrebat într-o conferinţă de presă dacă este adevărată informaţia care circulă pe reţelele de socializare, cum că autorităţile de la Kremlin i-ar fi făcut propunerea de prelua o funcţie-cheie în Crimeea, şeful administraţiei transnistrene a răspuns: „Nu aş crede în tot ce apare pe reţelele de socializare. Dar vreau să spun că propuneri sunt, dar de comentat nu le voi comenta”.