Reprezentanții Republicii Moldova și cei ai administrației separatiste de la Tiraspol au convenit asupra semnării unui protocol privind implementarea unui set de măsuri menite să îmbunătățească relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului.
Potrivit ambasadorului, misiunii OSCE la Chișinău, Michael Scanlan, părțile și-au asumat angajamente concrete și au fost formulate sarcini cu termene concrete de realizare.
„Măsurile care urmează să fie întreprinse țin de educație, transport, comunicații, ordinea publică. Acest lucru este unul important din motivul că acțiunile viitoare pot fi realizate doar dacă sunt obținute rezultate concrete. Foarte bine că părțile au convenit asupra direcției în care trebuie să ne mișcăm”, a declarat Scanlan, citat de Deschide.md.
Declaraţiile ambasadorului OSCE au fost făcute după negocierile în formatul „5+2” de la Berlin, relansate joi, 2 iunie, după o suspendare de doi ani.
La rândul său, vice-prim-ministrul Reintegrării de la Chişinău, Gheorghe Balan, a mulțumit părții germane și reprezentanților OSCE pentru sprijinul acordat în cadrul negocierilor privind soluționarea conflictului transnistrean, declarând că va face tot posibilul pentru a îmbunătăți relațiile între două maluri.
„Noi avem o foaie de parcurs în care sunt menționate subiecte concrete asupra cărora urmează să lucrăm atât la Chișinău, cât și la Tiraspol. Sperăm ca la Conferința bavareză (care va avea loc la mijlocul lunii iunie – n.r.) vor fi prezentate rezultate palpabile, ce ar permite să schimbăm situația pe ambele maluri ale Nistrului și ar îmbunătăți nivelul de trai a cetățenilor. Sper că aces format de discuții va permite în viitorul apropiat să trecem la reglementarea politică a conflictului și în rezultat să avem cu un conflict mai puțin în Europa”, a declarat Balan.
În ceea ce îl priveşte pe aşa-zisul „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitalii Igantiev, acesta a comentat: „La baza propunerilor din partea Rusiei noi am reușit să discutăm problemele apărute din cauza deciziilor unilaterale a reprezentanților Moldovei, care împiedicau buna desfășurare a procesului de negocieri„.
Părțile au anunțat, de asemenea, că pe parcursul următoarelor săptămâni vor avea loc mai multe întrevederi a grupurilor de experți asupra diferitor chestiuni, inclusiv celor economice.
Relansarea negocierilor în formatul „5+2” se datorează eforturilor depuse de autorităţile de la Chişinău, care pledează pentru purtarea unui dialog consecvent, în spirit constructiv, fără precondiţii, precizează instituţia.
Formatul de negocieri „5+2” este reprezentat de Chişinău şi Tiraspol, de Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE, în calitate de mediatori, de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, ca observatori.