Fostul premier de la Chişinău Iurie Leancă, liderul PPEM, a reacţionat la declaraţiile la adresa sa ale lui Mihail Gofman, fostul adjunct al Serviciului pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor din cadrul CNA.
Într-o emisiune televizată, Gofman a afirmat că următorul pe listă, după Ilan Shor, în cazul devalizărilor de BEM, va fi Iurie Leancă.
„Grupul secret a ajuns la nişte chestii bizare despre ceea ce se întâmpla în sistemul bancar. Au fost implicate toate structurile de stat în acest caz, inclusiv Banca Națională. Emisia principală de 16 milioane de acțiuni, care echivalau cu 80 de milioane de lei, a fost una fictivă. Grupul a depistat că banii cu care s-au procurat aceste emisii suplimentare aparțin Băncii de Economii. Împrumutul acordat de BEM unei companii, adică 50 milioane de dolari, care urma să cumpere tehnică de calcul, birotică și urma să ajungă în Moldova. Dar suma aciruclat în diferite companii offshore și până la urmă au fost plasate ca depozite la Banca de Economii. În august 2013, CNA a demonstrat că a fost o escrocherie. Informația a fost furnizată tuturor structurilor de stat: Igor Corman, Iurie Leancă, Ion Butmalai (…) Iurie Leancă este următorul după Shor. Lista este foarte lungă, este pe criterii politice, mulţi vor fi traşi la răspundere. O să urmeze funcţionari publici de la diferite ministere şi alte structuri. Am încercat să fac ceva atunci, în 2013, să opresc furtul miliardului, a fost cineva la mine şi mi-a spus să mă opresc. Dar eu am acumulat informaţie”, a declarat Gofman în emisiunea INTERPOL de la TV7.
Iurie Leancă neagă afirmaţiile lui Gofman şi spune că fostu adjunct din CNA este doar un „instrument” folosit împotriva sa.
„Un fost angajat CNA a fost adus la interviu și pretinde că știe multe lucruri despre frauda bancară. Acest fost șef s-a ocupat ani de zile de prevenirea spălării banilor în RM, tocmai când s-au făcut cele mai mari tranzacții care au păgubit Moldova. Cineva are un interes ca el să vină cu aceste cuvinte. El este doar un instrument și nimic mai mult, și a rostit minciuni. Ba mai mult: el a fost demis în aprilie 2014 de CNA la insistența mea, pe motivul unor dezvăluiri din presă, și am aflat că a mai fost concediat anterior”, a spus președintele PPEM marţi, în cadrul unui briefing de presă, citat de Deschide.md.
„Nu am creat prin dispoziția mea în 2013 un grup secret. Eu nu am fost sesizat pe subiectul emisiilor frauduloase de la BEM. Oare nu a avut drept scop acest interviu să îmi treacă drumul și să compromită rolul meu în semnarea acordului de asociere? Dacă nu luam acea decizie, oamenii își pierdeau banii făcuți prin eforturi anevoioase”, a mai declarat Leancă.
Şi Procuratura Anticorupţie a reacţionat la declaraţiile făcute Mihail Gofman, dispunând citarea, pentru data de 5 iulie 2016, ora 09.30, a fostului angajat CNA, pentru a fi audiat în conformitate cu prevederile legale.
Conform serviciului de presă al Procuraturii Generale, investigarea cazului fraudelor din sectorul financiar-bancar constituie „o prioritate pentru activitatea Procuraturii Anticorupţie la această etapă şi vor fi luate în calcul toate informaţiile care vor pemite sporirea eficienței investigațiilor şi asigurarea recuperării prejudiciilor aduse intereselor publice şi private”.