Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat pe 1 iulie un decret privind Ziua comemorării victimelor stalinismului. Decretul prevede ca în fiecare an, în ziua de 6 iulie, în toate localitățile republicii să fie coborâte în bernă drapelele de stat.
În același context, la ora 10.00, va fi cinstită memoria celor care au trecut prin calvarul deportărilor prin păstrarea unui moment de reculegere și se vor organiza depuneri de flori la monumentele ridicate în memoria victimelor stalinismului, se precizează într-un comunicat al Președinției.
Nicolae Timofti recomandă autorităților publice, întreprinderilor şi organizațiilor să renunțe, în Ziua comemorării victimelor stalinismului, la desfășurarea manifestațiilor de divertisment. Redacțiile ziarelor, posturile de radio şi de televiziune sunt îndemnate să țină cont de specificul zilei de 6 iulie, la editarea publicațiilor şi la formarea programelor din această zi.
Decretul a fost emis pentru păstrarea în conștiința publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, care țin de represiunile și exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum și în scopul educării tinerei generații în spiritul libertății, democrației și al respectului pentru personalitatea umană, explică Președinția.
După reinstaurarea, în 1945, a regimului sovietic în Basarabia şi după încercările eşuate de colectivizare, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost deportate, în cadrul Operaţiunii “Iug” (Sudul), în jur de 36.000 persoane (9.864 bărbaţi, 14.300 femei şi 11.889 copii). Deportarea s-a făcut în Siberia (Kurgan, Tiumeni, Irkuţk, Habarovsk) şi în Kazahstan (Aktiubinsk, Jambul şi Kazahstanul de Sud), fiind asigurată de 24.000 de activişti de partid şi “lucrători operativi”, cu 1.500 vagoane de vite. Astfel era “rezolvată” nu numai deschiaburirea, ci şi deznaţionalizarea. Ceea ce îl va face pe Stalin să declare la un moment dat că “problema ţărănească este baza, chintesenţa problemei naţionale”.