Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Titus Corlăţean, a declarat în exclusivitate pentru Info Prut că poziţia Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, care la 8 iunie a.c., a anunţat prin intermediul Departamentului pentru Informaţie şi Presă că desfăşurarea alegerilor locale generale din R. Moldova a suferit anumite încălcări, a fost una ,,neinspirată şi neprofesionistă” şi ,,a confirmat partizanatul cu un anumit candidat la postul de primar general al mun. Chişinău”.
Referindu-se la rezultatele scrutinului din 5 iunie a.c., în mun. Chişinău, vicepreşedintele Partidului Social Democrat din România a precizat că majoritatea fragilă la nivelul Consiliului Municipal, în favoarea Partidului Comuniştilor, reprezintă un semnal de avertisment faţă de coerenţa şi coeziunea alianţei de guvernare şi într-o anumită măsură faţă de prestaţia actualului primar. Senatorul Corlăţean a apreciat, însă, că în turul 2 al alegerilor pentru Primăria Chişinăului, candidatul liberal Dorin Chirtoacă are şanse mari de câştig, fiind susţinut, potrivit declaraţiilor din ultimele zile, de toate formaţiunile care compun AIE.
Totodată, Corlăţean a precizat că deşi este dreptul suveran al cetăţenilor din Chişinău să desemneze primarul, alegerea unui primar comunist ar putea avea consecinţe neplăcute pentru proiectul european al R. Moldova. ,,O capitală dominată de un primar şi un consiliu comunist pune sub semnul întrebării fiabilitatea guvernării în formula Alianţei pentru Integrare Europeană şi continuitatea proiectului european”, a apreciat acesta. În viziunea sa şi a altor colegi europeni, nu există alternativă la Alianţa pentru Integrare Europeană pentru parcursul european al R. Moldova.
Senatorul PSD a menţionat că în timpul guvernării AIE, relaţiile dintre România şi R. Moldova s-au îmbunătăţit considerabil faţă de cum erau în perioada conducerii lui Voronin, amintind că în ultimii doi ani s-au semnat circa 24 de tratate, acorduri bilaterale, proiecte economice cu finanţare europeană, acordul privind micul trafic la frontieră, de care beneficiază un milion de cetăţeni ai R. Moldova, acţiuni realizate într-un timp extrem de rapid datorită existenţei unui partener cu profil european la Chişinău.
Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României este de părere că în turul 2 al alegerilor de la Chişinău va conta mobilizarea celor care gândesc pentru viitor, pentru a consolida un traseu european început.
Foto: Gandul.info