O publicaţie rusească pune cruce heirupismului electoral al liderului separatiştilor de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, privind alipirea regiunii transnistrene la Rusia, în baza referendumului din 2006.
Nezavisimaia Gazeta dedică un articol decretului emis pe 7 septembrie de Evgheni Şevciuk privind punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2006, la care 98% dintre locuitorii regiunii transnistrene au votat pentru independența regiunii separatiste și aderarea ei la Federația Rusă.
Jurnaliştii ruşi notează că acest lucru este imposibil, deoarece Kremlinul nu a declarat niciodată îân toţi aceşti ani că recunoaşte legitimitatea referendumului transnistrean.
Mai mult, aceşti scriu că nu numai legitimitatea referendumului acţionează ca o bilă legată de piciorul lui Şevciuk, dar liderul separatist a „redus din valoarea acestuia aproape la zero”.
Explicaţia vizează un hăţiş birocratic şi un context geostrategic pe care Evgheni Şevciuk, în cavalcada sa politicianistă, evită să le ia în considerare. În primul rând, scrie Nezavisimaia Gazeta, regimul de la Tiraspol, în materie de comerţ exterior şi de culoar aerian, nu poate face nicio mişcare fără pârghiile Ucrainei şi fără acordul autorităţilor constituţionale de la Chişinău. „Între Rusia și Transnistria nu există o frontieră comună. Moscova nu poate recunoaște independența Transnistriei, așa cum solicită locuitorii regiunii. Rusia are şi aşa destule probleme cu Crimeea, dar și cu Donbasul beligerant”, subliniază publicaţia, care defineşte decretul ca fiind un fel de declaraţie de devotament faţă de Moscova, însă lipsită de orice pragmatism, pură demagogie suflată în ochii alegătorilor.
„În ceea ce ține de electorat, în acest moment, oamenii din regiune nu-l susțin masiv pe liderul lor și cer schimbări”, precizează Nezavisimaia Gazeta.