Senatul României a adoptat în ședința plenului de marți proiectul de Declaraţie referitoare la afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, cu 49 de voturi pentru, un vot împotivă și o abținere.
„Senatul României salută aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova față de URSS”, se precizează în introducerea Declarației.
Senatorii de la București reafirmă „voința comună de consolidare a relațiilor speciale dintre România și Republica Moldova, în virtutea comunității de limbă, istorie, cultură și tradiții, inclusiv prin semnarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.
Potrivit documentului propus de Comisia de politică externă, la inițiativa preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, „ţinând cont de parteneriatul strategic al României cu SUA, declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independenţă a R. Moldova, au fost primite cu surprindere, îngrijorare şi o mare doză de insatisfacţie de opinia publică din România”.
În document se arată că aceste declaraţii „nu pot şi nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA şi nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la R. Moldova”. Totodată, acestea „nu pot impieta asupra voinţei suverane a cetăţenilor din cele două state privind viitorul lor comun în UE şi nici asupra chestiunii identităţii naţionale româneşti comună pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva”.
„Senatul României afirmă că istoria dureroasă şi sutele de mii de victime ale represiunii staliniste îşi pot afla o reparaţie morală prin susţinerea cu putere, inclusiv de către SUA, a vocaţiei europene a R. Moldova, precum şi faptul că relaţiile privilegiate de cooperare şi parteneriat dintre România şi R. Moldova vor dobândi forma optimă de manifestare prin aderarea R. Moldova la UE”, se specifică în Declarație.
„Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat James Pettit la postul public de televiziune din Republica Moldova.