Fostul ambasador al Rusiei la Chișinău, actual șef al ambasadei ruse la București, Valeri Kuzmin, a donat 100 de euro pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși, Cumințenia pământului. În completare, diplomatul rus a publicat pe YouTube un filmuleț care se referă la „frăția de veacuri dintre poporul rus și cel român”.
„Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe platoul de filmare, istoria adevărată a fost scrisă cu sânge, pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial: armata rusă și armata română luptă împreună pentru independența României. Al doilea Război Mondial: armata sovietică și armata română luptă împreună pentru independența Europei. Industrializarea României: România se reconstruiește economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copii trebuie să învețe istoria adevărată. Ambasada Federației Ruse în România donează pentru Cumințenia pământului. România trebuie să-și recupereze valorile. Copii trebuie să învețe istoria adevărată„, se spune în clipul video al rușilor.
George Damian scrie pe Moldnova.eu că românii nu au încredere în intențiile Rusiei, iar chestiunea tezaurului românesc din Primul Război Mondial cristalizează această lipsă de încredere. „Ambasadorului Kuzmin i s-a încredințat o misiune imposibilă: să câștige încrederea românilor, însă nu i-au fost puse la dispoziție uneltele necesare. O sută de euro și un clip propagandistic pe Youtube ne pot face să zâmbim, cel mult”, notează acesta.
Citiți aici articolul integral semnat de George Damian.
Campania „Brancuși e al meu“ are ca scop strângerea sumei de șase milioane de euro pentru achiziţia operei lui Constantin Brancuși.
„Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema „primelor sculpturi moderne din lume”.
Kuzmin a fost ambasador al Rusiei în Republica Moldova, finalul mandatului său fiind marcat de un incident notabil. Diplomatul afirmase că tânărul Vadim Pisari – împușcat mortal de un soldat rus în zona de securitate după ce a refuzat să oprească mașina pe care o conducea – era beat și conducea o mașină furată. Expertiza medico-legală a infirmat declaraâiile ambasadorului Kuzmin, împotriva căruia au manifestat mii de cetățeni ai Republicii Moldova.