Centrul de Analiză Strategică Aplicată (CASA) şi publicaţia Newsint.ro au organizat, la Palatul Parlamentului de la Bucureşti, o conferinţă cu tema „Are România o strategie coerentă în Republica Moldova?”. În cadrul evenimentului, atât oficialii prezenţi, cât şi reprezentanţii mediului de afaceri şi ai sectorului non-guvernamental au precizat că acest subiect este de interes naţional pentru România.
În cadrul dezbaterii, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a analizat relaţia dintre România şi Republica Moldova din perspectiva aspectelor internaţionale. Oficialul s-a referit şi la formatul „5+2”, din care România s-a auto-exclus, întrucât acesta era un format „de urgenţă, într-un context în care se începuse să se tragă în Europa”.
Totodată, fostul ministru de Externe a amintit despre un tratat politic de bază mai puţin cunoscut: „Un document care consacra spaţii de identitate comună între cele două state”, care, susţine Cristian Diaconescu, nu a fost semnat din cauza lipsei de curaj a Bucureştiului.
Pe lângă asta, oficialul a subliniat că alegerile prezidenţiale din Rep. Moldova sunt de un „interes direct şi imediat inclusiv pentru relaţiile României în Euroregiune.”
În ceea ce priveşte subiectul unirii României cu Republica Moldova, fostul ministru de Externe consideră că acesta merită o atenţie mai mare, însă nu şi o „forţare politică”.
Invitaţi la eveniment au fost şi analistul militar şi fondatorul Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, Ion Petrescu, fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Marius Bostan, deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, expertul în economie al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Petrişor Peiu, deputatul PNL, Daniel Gheorghe, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, şi directorul general al newsint.ro, Răzvan Munteanu.
Elaborarea unei strategii a României pentru Republica Moldova este şi un obiectiv al Consiliului Suprem de Apărarea a Ţării (CSAT). Potrivit unor declaraţii ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, CSAT a decis să realizeze o strategie, pe termen lung şi mediu, care va stabili cum se va poziţiona România faţă de Republica Moldova, astfel încât relaţia dintre cele două state să devină „mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă”.
Sursa foto: newsint.ro