Un consilier în Divizia Riscuri de securitate emergente a Cartierului General NATO, Michael Gaul, explică într-un interviu în ce vor consta două proiecte de cooperare ştiinţifică axate pe consolidarea securităţii cibernetice în cadrul instituţiilor guvernamentale din Republica Moldova.
După summitul NATO de la Varşovia, Alianţa a anunţat lansarea în Republica Moldova a două proiecte de cooperare ştiinţifică privind consolidarea securităţii cibernetice în cadrul instituţiilor guvernamentale.
„Vorbim despre consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică a ţării, despre consolidarea reţelelor naţionale. La summitul de la Varşovia din această vară, securitatea cibernetică a fost relevată ca domeniu de importanţă majoră, atât pentru aliaţi, care trebuie să-şi consolideze la nivel naţional acest domeniu, cât şi pentru ţările partenere. În acest sens, lucrăm cu Republica Moldova în două proiecte: unul vizează Ministerul Apărării, deci este primul proiect care urmează să fie aprobat în timpul apropiat; un al doilea proiect, care deja a fost aprobat, vizează guvernul Republicii Moldova. Vorbim despre crearea unui laborator în cadrul Universităţii Tehnice, dotat cu tehnologie de ultimă oră, în care vor fi instruiţi lucrătorii Ministerului Apărării, iar când aceşti angajaţi nu vor fi implicaţi, vor beneficia studenţii acestei universităţi de instruiri. Acolo vom învăţa cum să prevenim atacurile cibernetice şi cum să reacţionăm la acestea. Deci, în urma acestui proiect vor beneficia cetăţenii întregii ţări, astfel încât persoane private vor putea comunica la un nivel mai sigur”, a explicat Michael Gaul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Oficialul NATO s-a aflat zilele trecute la Chişinău pentru a lansa cele două iniţiative infrastructurale.