Înfrățiri în masă între localitățile din România și din Republica Moldova. Este vorba de municipiul Fălticeni și comunele Cornu Luncii, Vadu Moldovei, Preutești, Baia, Boroaia, Berchișești, Dolhești, Fântâna Mare, Slatina și Hîrtop, pe de o parte, și orașul Orhei și comunele Brăviceni, Susleni, Chiperceni, Mălăiești, Piatra, Puțintei, Ciocâlteni, Cucuruzeni, Donici și Mitoc, de cealaltă parte. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 octombrie, în sala mare a Primăriei municipiului Fălticeni, în deschiderea Târgului Mărului, aflat la cea de-a XIII-a ediție.
Înfrățirea a fost parafată de cei 22 de primari prezenți la Fălticeni și binecuvântată de preotul din Cornu Luncii, informează Monitorul de Suceava. Primarul de Fălticeni, Cătălin Coman, a arătat că aceste înfrățiri sunt extrem de importante pentru dezvoltarea comunităților respective. „Scopul acestor înfrățiri este în primul rând de a ne cunoaște foarte bine și de a face schimburi de experiență care să aibă ca finalitate dezvoltarea localităților. Nu în ultimul rând, ne dorim ca împreună să derulăm proiecte cu fonduri europene pentru bunăstarea comunităților și a cetățenilor. Noi, ca primari, avem această obligație. România este țară membră a Uniunii Europene, iar Moldova are statut de pretendent și va beneficia de fonduri de preaderare, așa cum a beneficiat și țara noastră până în anul 2007 când a aderat. Vor fi bani europeni pe proiecte transfrontaliere, pe care noi trebuie să-i atragem împreună. Vom face proiecte comune pe domenii de interes pentru comunitățile noastre”, a declarat Cătălin Coman.
La rândul său, șeful delegației primarilor din Republica Moldova, Tudor Golub, și-a exprimat speranța că primarii din raionul Orhei o să aibă parte de experiența omologilor lor din zona Fălticeni în privința atragerii de fonduri europene, asigurându-i pe aceștia că vor beneficia de sprijin în elaborarea proiectelor europene.