Ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, îl ironizează pe candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce acesta a declarat că Peninsula Crimeea aparţine Federaţiei Ruse.
Într-o înseamnare pe Facebook, Anatol Şalaru îi sugerează lui Dodon să nu-şi oprească avântul pionieresc doar la Peninsula Crimeea, ci să „recunoască Abhazia şi Osetia (de Sud – n.r.)”.
„După ce a recunoscut anexarea Crimeii și riscăm înghețarea relațiilor cu Ucraina, în fața lui Dodon se deschid perspective uriașe. Urmează să recunoască Abhazia si Osetia, pe lista de așteptare fiind insulele Curile si Carabahul”, a scria în postarea sa ministrul Apărării din Republica Moldova.
Lăsând ironia deoparte, Igor Dodon a aprins fitilul unui posibil conflict diplomatic între Ucraina şi Republica Moldova.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Hnatişin, a fost chemat la Kiev pentru consultări, a anunţat luni, 31 octombrie, purtătorul de cuvânt al premierului ucrainean Petro Poroşenko, Sviatoslav Tsegolko.
Motivul acestei convocări este învăluit mister, dar decizia Kievului vine la câteva zile distanţă după ce candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon declaraţia referitoare la Crimeea, care a aprins un butoi cu pulbere în Ucraina.
„Informare importantă: ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova a fost convocat la Kiev pentru consultări”, a transmis Ţegolko, citat de Interfax Ucraina.
Într-o conferinţă de presă desfăşurată săptămâna trecută, deputaţii ucraineni Viktor Romaniuk din fracțiunea Narodnîi Front și Ganna Gopko au afirmat că autorităţile de la Chişinău trebuie să conştientizeze că Ucraina va face tot posibilul să stopeze o eventuală alunecare a Republicii Moldova spre Uniunea Eurasiatică.
Cei doi deputaţi au declarat că, dacă politicieni de la Chişinău, precum Igor Dodon, candidatul PSRM la şefia statului, vor continua să afirme că Peninsula Crimeea este normal să aparţină Federaţiei Ruse, atunci Ucraina se va vedea nevoită să impună o blocadă economică Republicii Moldova.
„Cel mai probabil, în Republica Moldova președintele va fi ales în al doilea tur când se va da lupta între candidatul care se pronunță deschis pentru vectorul pro-rus și altul care cel mai probabil întruchipează alegerea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Radei, deputat independent ucrainean, Ganna Gopko.
Potrivit acesteia, „în cazul alegerii candidatului pro-rus, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol, iar Ucraina riscă să obțină un vecin care va deveni o sursă a influenței destabilizatoare a Rusiei în întreaga regiune”.
Totodată, legislatorul ucrainean s-a arătat indignat de „declarațiile unor candidați precum că Peninsula Crimeea este parte a Rusiei”.
Potrivit lui Gopko, „afirmațiile în cauză încalcă legislația ucraineană, dar și rezoluțiilor ONU, inclusiv din 24 martie cu privire la integritatea teritorială și suveranitatea a Ucrainei”.
„Politicienii care promit integrarea Republicii Moldova în structurile Federației Ruse trebuie să conștientizeze faptul că între Moldova și Rusia există un stat mare, pe nume Ucraina, care în acest moment se află în stare de război cu Federația Rusă, care nu vă va permite să vă integrați în structurile promise”, a declarat la rândul său membrul grupului de prietenie Republica Moldova-Ucraina, deputatul ucrainean, Viktor Romaniuk.